U prodaji još jedan proizvod nekadašnjeg pogona „Kaolin“

Na sajtu za prodaju Kupido.com u ponudi se našao ukrasni tanjih proizvedene u bratunačkoj firmi „Kaolin“.

Radi se o još jednom proizvodu iz bratunačkog preduzeća o kome nema mnogo informacja.

“Stari ukrasni tanjir, verzija Beagrad Jugoslavija – Keramika Bratunac”, navedeno je u opisu ovog proizvoda.

Na pozadini tanjira upisano je “Keramika Bratunac”, a preduzeće “Kaolin” bilo je poznato i van granica tadašnje zemlje po proizvodnji pločica kao i upotrebnih i ukrasnih predmeta od keramike.

Neke zanimljivosti o Kaolinu

Fabrika zidnih keramičkih pločica “Kaolin” osnovna je 25. maja 1980. godine i imala je 400 zaposlenih od čega 320 iz omladinske organizacije. Inženjer Alija Đozić bio je direktor ove fabrika koja je osnovana i poslovala u sastavu OOUR u sastavu Kaolina.

Zanimljivo je i to da je prvo imala prostor na 2,5 miliona kvadratnih metara, da bi proširila kapacitete na 3 miliona.

Ovaj pogon napravio je uštedu od 20 miliona dinara, a u SSSR je izvezao 20.000 kvadratnih metara pločica iste godine kada je pokrenut, da bi godišnji plan bio izvoz od čak 630.000 kvadratnih metara pločica, a osim SSSR u Njemačku i Emirate, objavljeno je u regionalnim novinama Front Slobode iz 1981. godine.

Prema materijalima Zavičajne zbirke Narodne biblioteke Bratunac firma „Kaolin“ nastala je 1956. godine, a prvo ime bilo je Gradina. U tim godinama, do otvranja rudnika kaolina i gline šezdesetih godina, proizvodila je crijep i granitne kocke, a prema jednoj priči kocka proizvedena u Bratuncu služila je za pravljenje puteva u Beogradu.

Foto: Kupido.com

You must be logged in to post a comment Login