U Područnoj školi Potočari otvoren je kabinet informatike

Zahvaljujući nekoliko organizacija iz Turske i Opštini Bornova, škola u Potočarima dobila je 15 računara, štampač, projektor i platno vrijednosti oko 25.000 lira za opremanje kabineta informatike.

Danas je upriličena svečanost otvaranja kabineta informatike u Područnoj školi Potočari. Opremu su donirale organizacije iz Turske, Udruženje “Žena Balkana” iz Burse, Udruženje “Bošnjaka” Izmir kao i Opština Bornova.

“U Bornovoj živi dosta ljudi iz Bosne, sa njima dobro sarađujemo i zajedno učestvujemo u svim projektima. Naše srce je u Turskoj a kuca djelom i ovdje. Ovo je jedan znak pažnje, jedan mali poklon od strane turskog naroda. Cilj nam je da se djeca obrazuju i da uče u najboljim uslovima, projekte koje ćemo sprovoditi i dalje samo će ojačati odnose Turske i BiH”, rekao je Kadri Canan, guverner Bornove, Izmir.

Područna škola u Potočarima nije imala kabinet informatike tako da je ovo značajna podrška za obrazovnje djece u srebreničkoj regiji.

“Ovo je dobar početak u svakom pogledu, materijalne pomoći školi i jednog velikog prijateljstva sa jednom, zaista, prijateljski naklonjenom zemljom na ovom prostoru”, rekao je Marinko Backović, direktor “Prve onovne škole Srebrenica”.

Ovu pomoć inicirao je Hamza Yavuz jer osjeća potrebu i želju da pomogne ljudima u Bosni jer i sam potiče iz BiH.

“Ovo je treća pomoć u BiH, pomogli smo škole u Zavidovićima, Kalesiji i danas smo u Potočarima i pomogli smo otvaranje ovog kabineta”, rekao je Hamza Yavuz, predsjednik Udruženje “Bošnjaka” Izmir.

U aprilu će se održati veliki dječiji festival u Turskoj na koji su pozvana djeca iz Srebrenice a troškove prevoza snosiće organizacije koje su pomogle opremanju kabineta informatike u Potočarima.

“Opština Srebrneica bila je samo posrednik u ovoj donaciji i mislim da će ovo dobro doći djeci u ovoj školi. Ulaganje u djecu i mlade je nešto što mi svi želimo”, istakao je Ćamili Duraković, načelnik Opštine Srebrenica.

Ovom posjetom potpisan je još jedan sporazum sa predstavnicima gradova i opština iz Turske od kojih se očekuje ulaganje u Srebrenicu. Načelnik Duraković vjeruje da je naredni projekat izgradna fiskulturne sale u Potočarima.

Prema već dogovorenim sporazumima, Grad Ankara će izvršiti izgradnju putne infrastrukture, asfaltiranje glavne gradske ulice i asfaltiranje lokalnih seoskih puteva, a Opštine Beykoz će finansirati izgradnju sportske dvorane u Srebrenici čime Opština Srebrenica nastavlja dalju saradnju sa Turskom.

You must be logged in to post a comment Login