U oktobru i novembru rođaju jagode u plasteniku

Prema statističkim mjerenjima, ovo je najtopliji oktobar u posljednjih stotinu godina. Pojedino voće je olistalo i procvjetalo, a jagode su počele da se “crvene” i kako stvari stoje, jagode bi mogle dočekati pravu berbu na plantaži Opšte poljoprivredne zadruge “Agrofood” u Konjević Polju u toku mjeseca novembra.

Plantaža OPZ “Agrofood” nalazi se u Konjević Polju, na ovoj plantaži ima i površina oko jednog hektara koja je prekrivena plastenicima i staklenikom, a u nekoliko plastenika nalaze se zasadi jagode.

Јagoda, koja bi u ovom periodu trebalo da miruje, ona sada cvjeta i daje plodove, rekao je direktor OPZ “Agrofood” Senad Omerović.

Prema riječima Omerovića, jagoda jeste tzv. stalnorađajuće sorte koja daje plodove tokom cijele godine, ali ipak i kod ove sorte većina roda se ubere u mjesecu maju, dok u kasnijim mjesecima ima jagoda, ali toliko da se okusi i pojede, odnosno poslije velike berbe u maju, manje berbe se mogu očekivati u septembru, početkom oktobra, ali onda obično do proljeća slijedi mirovanje.

Ova topla godina i iznadprosječna temperatura u oktobru doprinijeli su tome da bi se jagode u Konjević Polju beru i u novembru, a moglo bi biti i berbe u drugoj polovini ovog mjeseca i da berba potraje sve do velikog mraza i temperatura ispod -5 stepeni.

OPZ “Agrofood” u Konjević Polju proizvodi voće i povrće po principu organskog uzgoja, a posjeduje i OK certifikat koji potvrđuje da su proizvodi iz ocog dijela Podrinja organaski proizvedeni, piše Zvornički.ba.

You must be logged in to post a comment Login