U Njujorku održana premijera filma “Zla krv” mlade režiserke iz Srebrenice

Prošlog vikenda na NYU News & Documentary Film Festival prikazan je dokumentarni film “Zla krv” Srebreničanke Rialde Zukić.

Na filmskom festivalu u Njujorku prikazan je prvi film mlade režiserke Rialde koji govori o njenom povratku u svoj rodni grad Srebrenicu koji je napustila sa tri godine. Priča prati, pored Rialde, dvoje mladih ljudi, Ismetu i Nikolinu, koje govore o svom životu i viđenju daljeg života u ovom gradiću na istoku Bosne.

“Mislim da su svi prihvatili film dobro. Imala sam dobar utisak. Planiram ga prikazati na još jednom mjestu u New Yorku, možda u Chicagu i St. Louis, na raznim film festivalima. Imam želju da ga pokažem i u Srebrenici ali trenutno je na engleskom jeziku i neophodan je prevod”, rekla je Rialda o svom filmu.

U filmu je prikazana Srebrenica i život u njoj nakon 20 godina od početka rata. Rialda je provela prošlo ljeto u Srebrenici gdje je zabilježila kadrove za svoj dokumentarac.

zla krv

“Film je pravljen sa moje perspektive tako da gledaoci čuju moje misle u pojedinim scenama i situacijama. Nadam se da će film otvoriti dublji dijalog medju omladinom, pogotovo. U filmu se postavljaju pitanja vezana za nacionalizam i kako to još uvijek ograničava narod sa obje strane”, ističe mlada autorka.

Ipak, bilo je teško za Rialdu vratiti se u Srebrenicu.

“Bilo je veoma teško za mene praviti film u Srebrenici, zapravo imam baš tragične stvari vezane za Srebrenicu koje je moja familija doživjela, ali znala sam uvijek da bi voljela se vratiti da vidim kakva je situacija trenutno za moju generaciju i mlađe”.

Na premijeri filma pored Rialdinih prijatelja, kolega i profesora bili su i njeni roditelji koji su se takođe obratili publici.

Rialda je rekla da je njena dužnost i obaveza da pomogne dalji razvoj dijaloga u Srebrenici i da vjeruje da će promocija njenog filma uskoro biti i u našem gradu. Takođe, istakla je da vjeruje u bolju budućnost Bosne i Hercegovine i da gaji iskrene nade i vjeruje da ima prostora za suživot između Srba i Bošnjaka.

“Želim da mlađe generacije Srebrenice postanu uspješnije i imaju vise mogućnosti nego trenutno“, poručila je Rialda.

Rialda Zukić nedavno je magistrirala na Univerzitetu u Njujorku na grupi Video produkcija i dokumentarni filmski program.

Fotografije: zlatkofilipovic.wordpress.com

Autor: M. Kojić

You must be logged in to post a comment Login