U Memorijalnom centru Potočari otvoren muzej

U kompleksu Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica danas je zvanično otvoren muzej gdje je izložena stalna postavka u 27 soba koje je koristio, kao bazu, holandski bataljon UNPROFOR-a do 1995. godine.

U muzeju je predstavljena stalna postavka “Srebrenički genocid-neuspjeh međunarodne zajednice” na ideju preživjelih Srebrenica, a dizajn je napravio Memorijalni centar “Kamp Westerbork” iz Holandije, u saradnji sa Memorijalnim centrom Potočari i mirovnom organizacijom Pax iz Holandije.

Cilj izložbe je prikazati genocid i ono što je dovelo do njega, poruka je sa današnjeg skupa.

“Ovo je priča kojom želimo da pričamo o sjećanju, a priča se može ispričati više od 8.000 puta i uvijek će biti ista”, rekao je Dirk Mulder, direktor Memorijalnog centra “Kamp Westerbork” iz Holandije.

Prema riječima Diona Van den Berga iz organizacije Pax izložba nije kraj saradnje i oni će nastaviti sa podrškom Memorijalnom centru Potočari.

“Ova postavka biće ovdje najmanje pet godina i shodnodo situaciji i procesuiranju osumljičenih i presudama, biće dorađivana. U nju ćemo uvrstiti i svjedočenja preživjelih Srebrenićana”, kaže Berg.

Prostor muzeja nalazi se na 900 kvadratnih metara, ima 27 prostorija u kojem je izložena i sačuvana građa i više od 500 fotografija, neke od njih su prvi put sada predstavljene, 35 video snimaka i 7 intervjua u kojima svjedoči 23 osobe.

Predsjenik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica Sadik Ahmetović rekao je da je ovo priča o zaštićenoj zoni i genocidu u Srebrenici, ali i o Srebrenici danas.

“Muzej nije napravila politika, muzej su napravili ljudi kojima je stalo da se Srebrenica, genocid nikome ne ponovi”, rekao je Hasan Nuhanović, Memorijalni centar Potočari-Srebrenica koji je učestvovao u izradi muzeja i postavke.

Krajem 2015. godine dogovorena je rekonstrukcija zgrade koju je holandski bataljon UNPROFOR-a do 1995. koristio kao bazu u enklavi Srebrenica.

Projektom je planirano da zgrada i muzej u Potočarima imaju autentičan izgled kao u julu 1995. godine gdje će biti izložnena stalna postavka sa fotografijama, video sadržajima i predmeta iz baze.

Projekat je finansirala Kraljevina Holandije.

You must be logged in to post a comment Login