U koje zemlje bh. građani mogu putovati bez pasoša?

Ljeto je, vrijeme je za odmor i putovanja. Stoga, red je da provjerite valjanost vašeg pasoša.

Ukoliko niste znali, državljani BiH pri putovanju u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma moraju posjedovati putnu ispravu koja važi najmanje tri mjeseca od datuma namjeravanog boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Osnovni razlog je to što ukoliko imaju pasoš koji ističe za jedan ili dva mjeseca ili još kraće, moglo bi se desiti da u slobodnom viznom režimu BH državljani otputuju u neku od zemalja EU, te da tamo ostanu duže i ne obrate pažnju koliko im još vrijedi pasoš, te se tako zateknu s isteklim pasošem.

A da li znate u koje zemlje građani BiH mogu ući bez pasoša, tj. samo s ličnom kartom?

Državljani BiH mogu putovati u Srbiju i Crnu Goru samo s ličnom kartom, a moglo se putovati ranije i u Hrvatsku dok nije ova zemlja postala članica EU. Iako je bilo govora o tome, slična procedura još nije dogovorena s Makedonijom, a tu je otežavajuća okolnost što nam Makedonija nije susjedna zemlja.

Također, državljani ovih država mogu ući u Bosnu i Hercegovinu s putnom ispravom ili s valjanom ličnom kartom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo:

– države članice Evropske unije

– države potpisnice Šengenskog sporazuma

– Andora, Crna Gora, Lihtenštajn, Monako, San Marino, Srbija, Sveta Stolica i Švicarska Konfederacija.

Izvor: Radio Sarajevo

You must be logged in to post a comment Login