U deset opština projekat “Mirovne inicijative – Za dobar komšiluk”

U sklopu projekta “Mirovne inicijative – Za dobar komšiluk”, koji realizuje Udruženje „Sara-Srebrenica“, u Milićima je danas održana volonterska akcija uređenja botaničke bašte u sklopu Srednjoškolskog centra „Milutin Milaković“.

Svoj doprinos volonterskoj akciji dali su učenici, članovi Savjeta učenika, uprava škole i profesori koji su ovom prilikom uredili botaničku baštu i zasadili više od stotinu sadnica dekorativnog bilja i ukrasnih stabala.

Ova aktivnost dio je projekta “Mirovne inicijative – Za dobar komšiluk”, koji sprovodi Udruženje “Sara-Srebrenica” uz podršku Američke Ambasade u BiH. Projekat obuhvata 10 opština, a pored Milića volonterske inicijative provešće se i u Bratuncu, Vlasenici, Šekovićima, Kladnju, Kalesiji, Brčkom, Jajcu, Gornjem Vakufu/Uskoplju i u Srebrenici.

U završnoj fazi projekta organizovaće se inter-etnički kamp u Srebrenici, koji će okupiti mlade iz svih partnerskih opština, u okviru kojeg će učesnici unaprijediti međusobnu saradnju, jačati vlastite kapacitete, razmjenjivati znanja i iskustva i učestvovati u sadržajima edukativnog i zabavnog karaktera.

Projekat “Mirovne inicijative – za dobar komšiluk” usmjeren je na jačanje kapacitete mladih u odabranim lokalnim zajednicama i doprinosi izgradnji zajedništva uz aktivan angažman mladih u rješavanju zajedničkih problema i poboljšanju kvaliteta života kroz međuetničku saradnju. Ključni rezultat usmjeren je na jačanje društvenog kapitala za postizanje mira i povjerenja među ljudima i jačanje percepcije javnosti o vrijednostima zajedništva.

You must be logged in to post a comment Login