U Ćopićevoj bašti sljezove boje

Rodna kuća Branka Ćopića, rođenog u Hašanima prije stotinu godina, zbog manjka interesa odavno je u ruševinama.

Ove godine obilježava se stotinu godina od rođenja pisca Branka Ćopića, rođenog u selu Hašani.

Nekada je selo bilo u opštini Bosanska Krupa. Nakon rata pripalo je novoj opštini u bh. entitetu Republika Srpska, Krupa na Uni.

Uz djela Branka Ćopića odrastale su generacije u bivšoj Jugoslaviji. No, njegova rodna kuća već dugo je ruševina, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Školu u Hašanima nekada su pohađale i dvije stotine đaka. Danas ih je u klupama samo deset. Sve više ljudi odlazi.

Svake godine Hašani su domaćin manifestacija posvećenih Ćopiću.

U goste bi im došli mnogi pisci, a ne bi izostale ni donacije za školsku biblioteku, priča učiteljica Marija Krnetić, ali svake godine ih je sve manje. Krnetić smatra da to nije dovoljno.

“Sve manje se i obraća pažnja na mjesto iz koga je tako veliki pisac. Trebalo bi da dolazi malo više ljudi, da se to mjesto malo oživi, da se oživi ime Branka Ćopića”, poručila je Krnetić.

Mališani iz Hašana, ipak, čuvaju priče o slavnom zemljaku. Drago im je što idu u istu školu.

Draško Uzelac, đak spomen-škole “Branko Ćopić” u Hašanima, rekao je: “Ja znam da je danas 100 godina kako se Branko rodio. Branko je išao u ovu školu, gdje ja danas idem i on je bio pisac poznat. I pisao je dosta knjiga.”

Povratak kući

Branko Ćopić iz sela je otišao još kao dječak zbog školovanja i uvijek se vraćao.

Njegov rođak Slobodan Ćopić sjeća se kako je svaka Brankova posjeta za njega, kao dječaka, bila praznik.

“Najveći štos je bio sa strinom. Strinu je uvijek zezao”, prisjeća se Slobodan Ćopić, pokazujući fotografiju na kojoj se nalazi dio kuće gdje je Ćopić rođen – kuća sa baštom sljezove boje.

Od kuće Branka Ćopića nije mnogo ostalo. Zapaljena je u ratu. Slobodan kaže da su se lokalne vlasti smjenjivale i obećavale obnovu.

“Bojim se i dan-danas da je to samo na papiru i na riječima, da od toga neće biti ništa”, rekao je Slobodan Ćopić.

Nedavno su se uključile i fondacije koje se bave zaostavštinom pisca. Prošle godine u Beogradu je pokrenuta akcija prikupljanja novca.

“O obnovi Brankove kuće priča se odavno. Čak je najavljena i izgradnja spomen-parka u selu Hašani, u kojem bi bili oživljeni pojedini prikazi iz Ćopićevih dijela”, javlja Smiljanić.

Al Jazeera

You must be logged in to post a comment Login