U Bugojnom otkupna cijena maline 1.60 i 1.40 KM

U Bugojom poznata je otkupna cijena maline koja ove godine iznosi 1.60 KM za sortu meker i 1.40 KM za sorte vilamet i tulamen, dok se u većem dijelu Bosne i Hercegovine još ne zna cijena.

Jedan od najvećih otkupljivača maline u BiH kompanija Heko iz Bugojna objavila je ovogodišnju otkupnu cijenu po klasama, javlja Klix.ba.

Iz kompanije Heko poručuju da je na otkupnu cijenu malina ove godine najviše uticao loš kvalitet plodova prouzrokovan vlažnim i kišovitim vremenom, a kako je suditi, slična cijena očekuje se i u drugim dijelovima BiH.

Tokom kišnih dan u nekim hladnjačama u Bratuncu malina se otkupljivala za 0.50 KM, a neke nisu željele da otkupuljuju koja je najviše štete napravila proizvođačima.

Ove godine malina je krenula nešto ranije, u prosjeku oko deset dana, a proizvođači očekuju cijenu između 1.90 i 2.10 KM.

Predsjednik Udruženja malinara “Vilamet” iz Bratunca, Srebrenice i Milića Ljubiša Alempić kaže da će u Birču ove godine biti ubrano oko 3.000 tona maline, ali da hladnjačari i ove gdoine proizvođače drže u neizvjesnosti i kalkulišu u vezi sa otkupnom cijenom.

“Malina je dobro rodila i kvalitet je odličan, ali problem je što hladnjačari preuzimaju voće, a niko ne spominje cijenu. Sve ide ka tome da ćemo na kraju biti dovedeni pred svršen čin i da će nam platiti onoliko koliko budu željeli. Neki hladnjačari su pominjali 1,5 KM po kilogramu i ako zaista budu toliko plaćali, to će dovesti do gašenja proizvodnje. Pozivam otkupljivače da što prije saopšte otkupnu cijenu kako bismo mogli izračunati isplati li nam se brati rod ili ostaviti da trune”, rekao je nedavno Alempić.

Prošle godine zbog loše cijene u Bratuncu su održani prostesti malinara, a njihove zahtjeve uvažile su sve hladnjače, osim jedne najveće u ovom kraju.

Prema riječima proizvođača, relana cijena ovog voća je 2.50 KM, a da sa nižom cijenom jedva da imaju zaradu ili su na granici rentabilnosti.

Proizvođači se nadaju da će u što skrorijem roku hladnjačari izaći sa cijenom jer je berba na polovini.

You must be logged in to post a comment Login