U Bratuncu večeras počeli “Dani ćirilice”

U holu nove zgrade Opštine Bratunac večeras su počeli “Dani ćirilice” u ovom mjestu a manifestaciju su otvorili stručnjaci i akademski profesori.

Predavanje na temu „Integrativne i dezintegrativne sile u istoriji ćirilične pismenosti“ održao je prof. dr Vanja Stanišić. Stanišić je profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i član Matice srpske.

Mnogobrojna bratunačka publika imala je priliku da posluša autorsku pjesmu pod nazivom “Ćirilica” mladog guslara Dušana Pejića. Pejić je jedna od najboljih guslara ove regije koji pored sviranja i pjevanja napiše i svoje pjesme shodno manifestacijama na kojima nastupa i viši je asistent za užu naučnu oblast Specifični jezici, Srbistika, na Filozofskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo.

Ranko Jakovljević iz Udruženja „Art“ kaže da je cilj promocija i očuvanje ćirilice kao najvažnijeg elementa kulturnog i jezičkog identiteta, kao i širenje svijesti među djecom i mladima o značaju očuvanja ćirilice.

Profesor Stanišić kaže da je došao da pruži podršku u borbi za tradiciju i kulturu koja se brani održavanjem ovakvim manifestacijama na kojim se govori o ćirilici, ali i svemu drugom što čini jedan narod.

Profesor Pejić je rekao da je ćirilica danas ugrožena, to najbolje ilustruju svakog dana nazivi uslužnih radnji ne samo u manjim sredinama već i u velikim gradovima, prestonicama kulture poput Beograda i Novog Sada što pokazuje da je ćirilica ugrožena i da se na njenoj zaštiti mora uraditi mnogo više i kroz institucije, ali i kroz ovakve manifestacije.

Tokom trajanja manifestacije „Dani ćirilice“ planiran je bogat program narednih sedmica uz pozorišne predstave, promocije knjiga, a u toku je literarni konkurs „Ćirilicu moramo čuvati“ za osnovce iz Bratunca i Srebrenice, a najbolji radovi biće nagrađeni književnom nagradom „Jezdimiri Dangić“.

Manifestaciju organizuju bratunačko Udruženje „Art“, Dom kulture i Svetosavska omladinska zajednica uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Opštine Bratunac.

You must be logged in to post a comment Login