U Bratuncu uskoro se pušta sistem za navodnjavanje

Ovo je jedinstven sistem za navodnjavanje u našoj zemlji i Evropi, rekli su danas na obilasku radova direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stefan Mitrović, predstavnici Svjetske banke, načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović i izvođači radova.

Mitrović ističe da će u naredna tri dana sistem biti zvanično predat na korištenje.

Prema njegovim riječima, Bratunac će biti jedina opština koja će sistemom za navodnjavanje imati pokriveno 90 odsto područja odnosno poljoprivrednih površina pod različitim kulturama.

Mlađenović je rekao da je sistemom pokriveno 22 mjesne zajednice i da je sistem za navodnjavanje jedan od najvećih projekata u ovoj opštini u proteklih 50 godina čime će se unaprijediti proizvodnja, posebno malinarstva, smanjiti štete od suše i ostvariti bolji rod i zarada.

On kaže da je izgradnjom ovog sistema zaokružen kompletan ciklus za proizvodnju maline u bratunačkoj opštini od rasadničke proizvodnje, preko plantaža ovog voća, sistema protivgradne zaštite, savjetodavne službe do sistema za navodnjavanje i hladnjača.

Vrijednost projekta je 9,2 miliona KM i finansiran je sredstvima Svjetske banke.

You must be logged in to post a comment Login