U Bratuncu predstavljen roman „Minijature”

U Narodnoj biblioteci Bratunac sinoć je promovisan roman „Minijature” književnice Aleksandre Saške Mihajlović iz Pančeva čije je porijeklo sa ovih prostora.

Bratunačka publika imala je priliku da se upozna sa stvaralački radom Mihajlovićeve.

Ona kaže da su minijature, srednjovjekovne sličice na rukopisnim knjigama, manuskriptima, predstavljaju sklop božanstvenog talenta, neobičnog zamaha ruke i brzine misli, inspiracije. A nadasve poznavanje tradicije, osobenosti podneblja, prilika i života ne samo dvorskog i velikaškog. Minijaturisti su posebni ljudi. Vrlo često su manastiri i parohijske crkve kao minijaturiste upošljavali i putujuće slikare i pisare. Najveći procvat ukrašavanja knjiga minijaturama u nas je uslijedio od druge polovine 14. vijeka.

“Ja sam spojila istoriju i fikciju. Minijaturisti i minijature o kojima govorim su iz 15. vijeka. Sjedinila sam ih sa Barbarom Frankopan, njenim dvorom na kome je odistinski postojala juvelirska radionica. Ona je naša jedina vladarka koja je to imala! A to je ne samo značajno, već i posebno”, rekla je o knjizi autorka.

“Minijature” su saga o juvelirskoj porodici i njenim vezama sa dvorovima, manastirima i samostanima, o porodičnim tajnama, moći jednog prstena, zločinima i snazi žena.

Mihajlovićeva iza sebe ima pet objavljenih knjiga, a dobitnik je i tri nagrade, a bratunačkoj publici predstavila se 2016. godine i to sa svoja dva romane “Zapričavanje, zavaravanje i zavirivanje” i “Kroz prstohvat cimeta”.

Roman “Zapričavanje, zavaravanje i zavirivanje” povezan je sa Srebrenicom i Bratuncem, odakle je Aleksandrina majka i prati priču svešteničke porodice tokom komunističkog sistema šesdesetih godina.

Na kraju je rekla da se raduje svakoj novoj promociji u Bratuncu gdje se osjeća kao kod kuće.

Foto: Narodna biblioteka Bratunac

You must be logged in to post a comment Login