U Bratuncu počeli 12. “Dani maline 2018”

Danas je u Bratuncu zvanično otvoren 12. Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma “Dani maline 2018”.

“Dane maline 2018” zvanično su otvorili načelnik Bratunca Nedeljko Mlađenović i predstavnica kineske Ambasade u BiH Liu Fang.

Mlađenović je rekao da uprkos teškom periodu za uzgajivače maline, Opština Bratunac teži da unaprijedi proizvodnju i zaokruži kompletan ciklus u proizvodnji ovog voća.

“Podigli smo savremeni rasadnik maline za proizvodnju kvalitetnih sadnica, izgrađen je sistem protivgradne zaštite, imamo poljoprivrednu savjetodavnu službu koja pruža usluge uzgajivačima, ove godine završili smo projekat navodnjavanja poljoprivrednih površina u cijeloj opštini vrijedan 9,2 miliona maraka i podignut je dovoljan broj hladnjača za skladištenje ovog voća i još ostaje izgradnja prerađivačkih kapaciteta da bi se došlo do bolje zarade”, rekao je Mlađenović.

On kaže da su protekle dvije godine bile teške za proizvođače ali da uprkos tome ne opada trend i interes za ovu proizvodnju zbog čega su spremni da i dalje ulažu u poljoprivredu.

“Već smo dostigli 2.000 domaćinstava koje se bave proizvodnjom maline, a plan je da se u narednih nekoliko godina na teritoriji ove opštine proizvedemo 10.000 tona maline”, rekao je Mlađenović.

Zbog pomjeranja datuma manifestacije u avgust, ove godine je manje izlagača i štandova u poređenju sa prošlim godinama.

Tokom dvodnevne manifestacije “Dani maline 2018” biće održana i stručna predavanja, nagrade za najbolje proizvođače maline, takmičenje u pripremanju kolača od maline, izložba pasa i drugi sadržaji.

Organizator “Dana maline” je Opština Bratunac u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i uz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj i prekograničnu saradnju i sponzora.

Foto: Miro Pejić

You must be logged in to post a comment Login