U Bratuncu održan sastanak malinara

U Bratuncu je danas održan sastanak proizvođača maline sa Savezom proizvođača jagodičastog voća BiH koji je priredila Regionalna savjetodavna služba Bratunac.

Na okruglom stolu rečeno je da je Bosna i Hercegovina na osmom mjestu svijetskih proizvođača maline, a u proizvodnju je uključeno 20.000 porodica, dok je 2017. proizvedeno 23.000 tona maline. Od ukuno 80 miliona maraka izvoza voća čak je 71 milion KM malina, čime je ovo jagodičasto voće na pravom mjestu kada govorimo o izvozu.

Jasminka Hadžiabdić, proizvođač maline i član Upravnog odbora Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH ističe da je veoma važno da se malinari udruže jer podršku trebaju dobiti od entitetskih i državnih organa.

“U Olovu smo zajedničkim radom, udruživanjem, formiranjem udruženja uspjeli da ostvarimo 0,50 KM podsticaja na startu i prošlogodišnja cijena nije mnogo uticala na proizvođače jer smo ostvarili veće prihode nego naše druge kolege”, ističe Hadžiabdićeva.

Na sastanku je rečeno da se očekuje približno ista cijena maline kao i prošle godine.

Agronom Jadranka Bojić iz Regionalne savjetodavne službe Bratunac ističe da je cilj ovih okruglih stolova podrška proizvođačima.

“Cilj nam je da bratunačkim poljoprivrednicima ponudimo neka rješenja koja su važna za proizvodnju jagodičastog voća. Danas je razgovarano o brojnim faktorima koji utiču na proizvodnju maline na području Bratunca među kojima su i klimatske promjene koje su evidentne posljednjih nekoliko godina”, rekla je Bojićeva.

You must be logged in to post a comment Login