U Bratuncu obilježene Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH

Povodom obilježavanja 8. decembra, Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini danas je u dvanaest gradova simbolično u 12.00 časova održana učična akcija.

Udruženje “Forum žena” iz Bratunca dio je ove inicijative i danas je na gradskoj pijaci simbolično obilježilo ovaj dan dijeleći letke i brošure koja ukazuju na broj žena koje su izgubile život u proteklom ratu.

Članice Inicijative Mir sa ženskim licem, djelujući na zajedničkoj platformi, pokrenule su više akcija za memorijalizaciju stradanja žena i uključivanje žena u opštu kulturu sjećanja, a jedna od tih akcija je i obilježavanje 8. decembra – Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Bosanske knjige mrtvih, u ratu u BiH ubijena je 9901 žena, što čini 10,31 odsto od ukupnog broja stradalih u ratu i 25 procenata civilnih žrtava rata. Njihova imena se rijetko ili gotovo nikako ne nalaze na spomenicima i memorijalima, a sjećanje na njih čuvaju samo članovi porodice ili bliski prijatelji.

Inicijativa Mir sa ženskim licem je formirana 2013. godine kao odgovor zaštitnica prava žena na isključenje žena iz politika tranzicione pravde i neosjetljivost ovih politika na štetu i patnje koje su žene u BiH preživjele tokom rata i u godinama rehabilitacije od ratnih posljedica.

Nastala je u okviru istoimenog projekta kao mreža organizacija civilnog društva i aktivistički ženski pokret koji okuplja i povezuje 13 ženskih aktivističkih organizacija koje dolaze iz različitih društvenih i ratnih konteksta u Bosni i Hercegovini: Fondacija “Lara” Bijeljina, Udruženje “HO Horizonti” iz Tuzle, „Forum žena” Bratunac, Udruženje žena „MOST” Višegad, Fondacija CURE Sarajevo, Udruženje „Žena BiH” Mostar, Udruženje građanki „Grahovo” iz Bosanskog Grahova, Centar ženskih prava Zenica, Udruženje građana „Budućnost” Modriča, Fondacija „Udružene žene” Banja Luka, Helsinški parlament građana Banja Luka, Udruženje „Glas Žene” Bihać i Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ iz Prijedora.

You must be logged in to post a comment Login