U Bratuncu nedovoljno smještajnih kapaciteta

Opština Bratunac posjeduje izuzetne prirodne potencijale koji se mogu staviti u službu prodaje usluga u turizmu, a ipak i pored toga, u Bratuncu nema smještajnih kapaciteta u kojima bi se smjestili potencijalni posjetioci.

Povoljan geografski položaj, kombinacija ravničarskog i brdskog pojasa i klima predstavljaju idealno mjesto za razvoj riječnog, lovačkog, ribolovačkog i seoskog turizma ove opštine, smještene u Srednjem Podrinju.

Međutim, turizam nije moguće razviti bez adekvatnih smještajnih kapaciteta. Upravo je to ono što opštini Bratunac trenutno najviše nedostaje, jer jedini funkcionalan objekat ove vrste jeste motel “Jasen“, sa svega 9 soba.

Motel Jasen Bratunac

“Nama su preko ljeta sve sobe zauzete, pogotovo sad oko 11. jula, Makivija, da imamo tri puta više soba, uspjeli bismo ih popuniti, toliko je velika potražnja“, rekli su nam iz motela “Jasen“.

Jedno vrijeme je u Bratuncu radio i motel “Evropa“, međutim, već nekoliko godina nije u funkciji, a u prostoru nekadašnjeg motela otvorena je banka.

Hotel “Fontana“ već duže vrijeme čeka adaptaciju, a kako se čini, do nje neće uskoro doći.

“U rekonstrukciju i opremanje sale, prema proračunima, planirana je investicija od milion KM, gdje smo u fazi dobijanja kredita za nastavak radova. Druga faza rekonstukcije jeste izgradnja hotela koji bi trebao da ima tri zvjezdice“, rekao je ranije Radivoje Đurković, jedan od vlasnika firme d.o.o. “Fontana“ koja je 2011. kupila hotel. On je takođe rekao da ukoliko ne dobiju kredit, biće primorani prodati hotel.

Motel Evropa Bratunac

Direktor Turističke organizacije Bratunac Miodrag Lončarević rekao je za naš portal da je najveći problem bratunačkog turizma upravo u smještajnim kapacitetima jer ne postoje objekti za ovu namjenu.

“U Bratuncu postoji jedan objekat koji se bavi smještajem i malog je kapaciteta. Još nije poznato kada će hotel u centru grada biti završen. Plan je da taj objekat bude A kategorije. Privatni smještaj po kućama još nije zaživio jer su obaveze prema državi velike i niko se ne usuđuje da počne da se bavi ovim poslom”, rekao je Lončarević.

On je kazao i da je, prema regulacionom planu, na Rajskoj plaži planirana izgradnja hotela koji bi trebao da ponudi više smještajnih kapaciteta.

Još nije poznato kada će ovaj projekat biti započet, a do tada će Bratunac i dalje biti bez dovoljno prostora za smještaj potencijalnih turista.

You must be logged in to post a comment Login