U Bratuncu masovno uništavanje plantaža kupine

Zbog niske cijene kupine mnogi proizvođači odlučili su da svoje zasade isjeku i spale i da zemlju pripreme za nove zasade maline.

Iz Udruženja Vilamet u Bratuncu kažu da je ovogodišnja cijena kupine od 0,40 do 0,50 KM što nije dovoljno ni za pokrivanje troškova berbe.

“Mnogi proizvođači kupine su odustali prije završetka berbe, među njima sam i ja koji nisam obrao svu kupinu kao prošle godine”, rekao je Ivan Stojanović iz Udruženja Vilamet u Bratuncu.

On kaže da su ove godine i hladnjače zakazale kao i prevoz kupine, ali da je najveći razlog zbog čega se plataže kupine gase niska otkupna cijena.

“U ovom području najlošija je otkupna cijena dok je u drugim krajevima BiH najniža otkupa cijena kupine 1 marku”, ističe Stojanović.

Bratunački proizvođači kupitne ističu da je prošlogodišnja cijena bila zadovoljavajuća i iznosila je 1,50 KM, ove godine čekaju isplatu i sigurni su da ako cijene bude kao što je najavljivano da će prestati sa proizvodnjom i da će podići zasade maline.

maline

Bratunačka malina najtraženija na tržištu

Prema podacima iz Udruženja Vilamet u Bratuncu oko 5.000 domaćinstava bavi se uzgojom jagodičastog voća zbog čega je Opština Bratunac usmjerila projekte da unaprijedi proizvodnju, posebno navodnjavanje i da podstakne proizvođač, javlja TV Liberty.

You must be logged in to post a comment Login