U Bratuncu i Srebrenici nema zaraženih virusom korona

Danas je u Bratuncu evidentirano 29 novih osoba koje se nalaze u kućnoj izolaciji i taj broj ukupno iznosi 180, dok je njih četvoro izašlo iz karantina i osjećaju se dobro.

U Srebrenici danas je zabilježena jedna osoba koja se nalazi u karantinu i ukupan broj je 73, dok je jedna osoba pod nazdorom i očekuje rezultate testa iz Zvornika.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović na današnjem zasjedanju Štaba za vanredne situacij rekao da očekuje porast broja osoba u izolaciji jer se još vraćaju studenti i radnici iz inostranstva koji moraju biti u kućnoj izolaciji jer je to glavna preventivna mjera.

On kaže da je danas glavna tema sastanka ila kako da se olakša rad inspekciji i policiji koji kontrolišu poštovanje mjera o kućnoj izolaciji gdje je formirao šest timova.

Mlađenović je istakao značaj kontrole osoba koje prelaze granicu izvan registrovanih graničnih prelaza, kako bi bile evidentirane i poštovale mjere o periodu kućne izolacije.

„Građani Bratunca poštuju naložene mjere preventivne zaštite od virusa korona a, ukoliko se pojave pojedinci koji ih krše, biće sankcionisani“, upozorio je Mlađenović.

Podsjećajući da je juče uveden policijski čas u Republici Srpskoj on je istakao da je iz bratunačke policije obavješten da je protekle noći vršena kontrola i da je ta mjera poštovana u svim dijelovima opštine.

Iz Štaba za vanredne situacije je poručeno građanima Bratunca da se redovno vrši dezinfekcija na teritoriji cijele opštine i da su poručene nove količine sradstava za dezinfekciju, koja će se racionalno koristiti na svim područjima ove lokalne zajednice.

Dok je u Bratuncu naređeno da sve javne ustanove rade vikendom i da se održavaju redovni sastanci, Štab za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama opštine Srebrenica tokom vikenda nije držao sastanke.

Sastanak ovog štaba najavljen je za sutra u 11.00 časova, a danas su ekipe Civilne zaštite u saradnji sa Crvenim krstom Srebrenica i Centrom za socijalni rad danas nastavile isporuke paketa za stare i bolesne osobe i osobe koje žive same gdje su formirana dva tima.

Iako je zaključeno u petak na sastanku da se gradske ulice peru i dezinfikuju tokom večeri, od 21.00 sat, taj zaključak nije realizovan.

Apelovalo se na građane da očiste haustore u zgradama kako bi se obavila temeljna dezinfekcija, a obavještavaju se sva pravna i fizička lica sa područja opštine Srebrenica da su u obavezi vršiti dezinfekciju prostorija koje koriste, kao i dezinfekciju transportnih sredstava.

Evidento je da ljudi u Srebrenici i Bratuncu poštuju naredbe i da domove napuštaju isključivo radi nabavke osnovnih namirnica.

I večeras od 20.00 do 5.00 sati ujutru uveden je policijski čas, a za sve one koji ne rade i ne poštuju odluke biće izrečene kazne od 500 do 1,500 KM, saopšteno je iz MUP RS.

You must be logged in to post a comment Login