U Bratuncu granični prelaz na čekanju već dvije godine

Prošle su već dvije godine otkad je most “Bratoljub”, koji povezuje opštinu Bratunac i opštinu Ljubovija u Srbiji završen, ali preko njega se ne može, jer granični prijelaz još nije izgrađen. Nisu završeni ni pristupni putevi pojedinim kućama.

Puštanje u funkciju mosta “Bratoljub” “zapelo” je kod 3,5 miliona KM, koliko nedostaje za izgradnju graničnog prelaza. Uz to, još se čeka završetak tendera za izbor izvođača radova. U opštini Bratunac smatraju da je cijela priča ispolitizovana.

“Ja mislim da nijedan projekat u cijeloj bih nije ovako dugo trajao da se pokupava prebacivati loptica s jedne institucije na drugu” na rez “da je to za njih nebitan projekat da se namiruju neki drugi politički problem”, kaže načelnik Opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da su uradili sve što je do njih, ali da zbog toga što Savjet ministara nije usvojio budžet, nemaju nedostajući novac. I za ministra saobraćaja i veza RS Neđu Trninića krivac je Savjet ministara.

“Tender je davno završen, finansijska konstrukcija, kako ja imam informacije, je potpuno završena. Što do sada nije došlo do potpisivanja ugovora, iako je tender završen, ja stvarno ne mogu da objasnim”, rekao je Trninić.

Iako su mislili da će im novoizgrađeni most olakšati, mještanima ovog dijela Podrinja samo je teže. Ne žele, kažu, da ovo bude još jedna propala investicija.

„Značilo bi da se završi sigurno, a s obzirom da nije završen, to su bačene pare, po mom mišljenju“

„Značiće puno i biće realizovano kad Sarajevo dozvoli. Oni hoće tamo da idu pare mi hoćemo ovamo i to je to“, smatraju građani.

Tender za izgradnju graničnog prelaza raspisan je u januaru. Već u martu stigle su ponude, ali Uprava za indirektno oporezivanje ne može proceduru dovesti do kraja zbog nedostatka sredstava, tako da je, do donošenja odluke Savjeta ministara, sve na čekanju.

Izgradnja mosta Bratoljub, dugog 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. most je praktično ni na nebu ni na zemlji, a ako se neko usudi da pređe, platiće kaznu za ilegalan prelazak.

Izvor: BHTV

You must be logged in to post a comment Login