U Bratuncu akcija uređivanje nekropole stećaka

Danas je održana volonterska akcija čišćenja stećaka u Baćićima, opština Bratunac.

Koalicija za borbu protiv mržnje iz Bratunca „Zajedno za toleranciju“ organizovala je akciju čišćenja stećaka u Bratuncu, Baćići.

Nabavku alata, hrane i osvježenja je podržala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, kancelarija Srebrenica.

Poznati nadgrobni spomenici, stećci ili mramorje, kako su poznati u narodu, veoma su zastupljeni i na teritoriji istoka Bosne i Hercegovine, Srebrenice i Bratunca, gdje ih ima oko 2.000.

Stećci se vežu za granice nekadašnje srednjovjekovne Bosne i ubraju se u bosanske srednjovjekovne spomenike. Na granicama između Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske pronađeno je više hiljada ovih nadgrobnih spomenika, koji pokazuju da je dolazilo do migracije stanovništava i pomjerenja granica tadašnje Bosne.

Na teritoriji Srebrenice i Bratunca 87 nekropola stećaka

Područje Srberenice i Bratunca izuzetno je bogato ovim spomenicima, gdje je, prema posljednjem popisu, registrovano oko 2.000 stećaka različite veličine, oblika i forme.

Turistička organizacija Srebrenica, na čelu sa Seadom Jahićem, magistrom georgrafije, 2013. godine izvela je detaljno istraživanje nekropola stećaka, gdje je registrovano 87 lokacija sa oko 2.000 stećaka na teritoriji Srebrenice i Bratunca.

“Nekropole broje od dva stećka, pa do više od stotinu stećaka. Uglavnom su smještene na manjim ili većim uzvišenjima, sa lijepim pogledom na okolinu, pristupnim stranama i vezane su za srednjovjekovne gradove i naselja”, ističe Jahić, koji je sa istraživanjem počeo 2010. godine.

You must be logged in to post a comment Login