U bolji život otišlo 73.500 žitelja BiH

Da je u BiH na sceni masovni odliv radne snage i stanovništva pokazuju podaci da se u posljednjih 20 godina državljanstva ove zemlje odreklo 73.573 njenih žitelja, uglavnom zbog preseljenja u Njemačku i druge zemlje u kojima pronalaze sigurniju budućnost.

Najčešći razlozi zbog kojih sve više stanovnika BiH pasoš ove zemlje mijenja za neki evropski jesu siguran posao, bolji uslovi studiranja ili mogućnost putovanja.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, 1996. godine državljanstva se odreklo svega šest osoba, dok je lani to učinilo 4.385 osoba. Najveći odliv stanovništva zabilježen je 2003. godine, kada se državljanstva odreklo 9.070 ljudi.

2Državljani BiH pasoša ove zemlje najčešće su se odricali zbog sticanja državljanstva Njemačke, Austrije, Slovenije, Norveške, Danske, Češke, Srbije, Hrvatske i Crne Gore”, rekli su u ministarstvu.

Demograf Stevo Pašalić ističe da je u proteklom ratu BiH napustilo više od milion njenih stanovnika, a polovina se još tada izjasnila da ne želi da se vrati i većina njih takođe čeka na državljanstvo druge zemlje.

“Najveći gubitak za jednu zemlju je gubitak ljudi, u ovom slučaju radno sposobnog stanovništva koje odlazi u druge zemlje u potrazi za zaposlenjem. Svaki dan ostajemo bez radne snage, a za deset godina tragaćemo za genijalcima, jer oni nam prvi odlaze tamo gdje ih čekaju raširenih ruk”, rekao je Pašalić.

Sociolog Ivan Šijaković smatra da je veliki broj odricanja od državljanstva BiH zapravo pokazatelj koliko je društvo ove zemlje slabo i nesposobno da zadrži najkvalitetnije ljude na svojoj teritoriji.

“Odlika država koje se nisu dovoljno prilagodile tempu modernog razvoja jeste da se njihova teritorija prazni, ostaju bez najkvalitetnije radne snage i to je informacija na koju treba da reaguju institucije”, rekao je Šijaković.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je BiH najsiromašnija u Evropi, zbog čega ne čude podaci o odlivu stanovništva.

“Na masovno odricanje od državljanstva neke zemlje utiče niz faktora, između ostalog, i nesigurna budućnost. Očekujem da taj broj u narednom periodu bude sve veći”, rekao je Pavlović.

Prijem u državljanstvo

U Ministarstvu civilnih poslova BiH kažu da su prema podacima iz Migracionog profila za 2016. godinu ukupno u državljanstvo primljene 682 osobe.

“Od tog broja, 592 osobe primljene su po osnovu sporazuma o dvojnom državljanstvu, 84 po postupku naturalizacije u RS i šest lica u posebnoj proceduri kao osobe od naročitog interesa za BiH”, rekli su u Ministarstvu civilnih poslova.

Zemlje čije državljanstvo uzimaju bivši žitelji BiH

Njemačka

Austrija

Slovenija

Norveška

Danska

Češka

Srbija

Hrvatska

Crna Gora

Izvor: Glas Srpske

You must be logged in to post a comment Login