U BiH smanjena emisija stakleničkih gasova

BiH bilježi značajno smanjenje emisije stakleničkih gasova u sektoru otpada, podaci su Agencije za statistiku BiH, koja navodi da je od 2008. do 2015. godine stepen emisije smanjen za oko 17 odsto.

Prema podacima Evrostata, od 1990. do 2014. godine emisije stakleničkih gasova u 28 zemalja članica EU smanjene su za 22,9 odsto.

Međunarodna zajednica postavila je opšti cilj smanjenja globalnih emisija stakleničkih gasova da bi se ublažile posljedice klimatskih promjena, saopšteno je iz Agencije povodom Svjetskog dana klimatskih promjena, koji se obilježava 4. novembra.

U skladu sa tim, EU je u Strategiji “Evropa 2020” definisala da se smanji emisija stakleničkih gasova za 20 odsto do 2020. godine, a za 40 odsto do 2030. godine u odnosu na stepen emisija iz 1990. godine.

Svaka zemlja članica EU definisala je svoje ciljeve i prati njihovu realizaciju.

Agencija za statistiku BiH od 2008. godine izračunava, u skladu sa međunarodnim standardima, emisije stakleničkih gasova u sektoru otpada s ciljem da i BiH svojim planskim i programskim aktivnostima doprinosi ublažavanju poljedica klimatskih promjena.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login