U biblioteci predstavljena treća zbirka pjesama Ljubisava Simića

Nakon Bratunca, večeras je u Narodnoj biblioteci Srebrenica predstavljena zbirka pjesama „Slobodno padanje“ autora profesora Ljubisava Simića.

Ovo je njegova treća zbirka pjesama, a ranije je objavio još dvije knjige “Gluva soba” (2010.) i “Hronika uspomena” (2013.),

„Nakon prve zbirke nisam mogao da planiram ništa jer ako bih obećao da ću opet objaviti nešto novo, slagao bih jer nikad ne znam kakvu inspiraciju mogu imati“, kaže Simić.

O književnom radu Simića govorio je Ratko Marković Riđanin koji je do sada objavio petnaest knjiga, a knjigu „Vrbežnik“ predstavio je ove godine u Srebrenici.

On kaže da je stil pisanja Simića zanimljiv jer on svoje pjesme počinje nekim istorijskim događajima i ličnostima.

„Pjesnik koristi prošlost kako bi pisao o savremenoom vremenu i na taj način prikazuje smisao života. Pjesme teku mirno, ravno sa lirskim prelivima i motivima koji će vas taći u dušu“, objašnjava Marković.

Simić kaže da je pisao kao srednjoškolac, a aktivnije se bavi pisanje tokom studija kada neke od njegovih pjesama bivaju i objavljene. Prvu knjigu objavljuje mnogo kasnije, 2010. i počinje da piše iz, kako kaže, „duga prema sebi“.

„Čitam knjige budan, dok poezija nastaje u polusnu, usred noći me probude neke misli, neke stignem zabilježiti, neke ne“, rekao je Simić.

Kaže da je poezija zapravo knjiga koja mora biti izgrađena pjesmama i da je to pristup koji savjetuje mladim piscima, da njihove pjesme postanu zbirke i da takve budu predstavljene publici.

Promociju zbirke organizovali su SPKD “Prosvjeta” iz Srebrenice i Narodna biblioteka Srebrenica.

You must be logged in to post a comment Login