U biblioteci Izložba „Ivo Andrić“, na dan rođenja nobelovca

Povodom obilježavanja Dana bibliotekara, koji je ustanovljen od strane Društva bibliotekara Republike Srpske, Narodna biblioteka Srebrenica realizuje aktivnost “Dani otvorenih vrata” koja se održava od 9. do 13. oktobra.

„Naši posjetioci i sugrađani imaju priliku da posjete biblioteku i pogledaju Izložbu ‘Ivo Andrić’ koja predstavlja romane, pripovijetke, spise koje biblioteka posjeduje u fondu“, navodi se.

Sada je već poznata činjenica da je Ivo Andrić boravio i u Srebrenici. Ovaj podatak se nalazi u knjizi „Rani Andrić“ Miroslava Karaulca, a podatak je predstavio magistar književnosti Milan Jovanović na predavanju „Andrić u Srebrenici“ koje je održano u biblioteci povodom obilježavanja 50 godina od dodjele Nobelove nagrade za književnost (2011.).

Najuočljivija veza sa Srebrenicom je upisni list na Zagrebački i Bečki univerzitet za školsku 1912/1913. godine, gdje je Andrić kao mjesto prebivališta naveo Srebrenicu.

Boravak tokom ljetnjeg raspusta kod tetke Danice, opštinskog pisara u Srebrenici, ostavio je utisak na mladog Andrića.

Pripovijetke „Put Alije Đerzeleza“ i „Osatičani“ svjedoče o poznavanju ovog kraja, mentaliteta ljudi ali i rada i djelovanja majstora iz Osata , koji su imali svoj poseban jezik sporazumijevanja – banjački, dunđerski.

Izložba Andrićevih djela biće postavljena do 13. oktobra u čitaonici Narodne biblioteke Srebrenica, saopšteno je iz ove ustanove.

You must be logged in to post a comment Login