U Bajinoj Bašti čistila se rijeka Drina

U sklopu ovogodišnjeg programa “Drinin dana” organizovana je akcija čišćenja korita rijeke Drine na lokaciji gdje se nalazi poznata kućica na stijeni.

Ova manifestacija koja se održava u Bajinoj Bašti, nedaleko od Skelana kod Srebrenice, ima za cilj da barem na jedan dan, ako ne svakodnevno, podsjeti ljude na očuvanje prirode.

Kako se navodi, ovom akcijom mapirano je još nekoliko lokacija koje će se očistiti, a tokom akcije najviše je izvađeno automobilskih guma.

“Apelujemo na sve ljude da razmišljaju o svojoj rijeci, koja je vjerovatno jedna od najljepših i najčistijih rijeka u Evropi, da je zaštite, da ne dozvole da postane mjesto za različite vrste otpada, već da svojim primjerom budu jedan od mnogih čuvara i zaštitnika ove hladne valovite ljepotice”, poručuju iz “Drininog dana”.

U čišćenju su pomogli profesionalni ronioci iz kluba “Drina i mi” kao i drugi ljubitelji prirode.

“Drinin dan” traje od 5. do 7. avgusta gdje će biti održana razna predavanja o ekologiji, akcije, sportske aktivnosti, radionice.

Obzirom da je Drina prirodna granica dvije države, očekuje se pokretanje mnogo više sličnih akcija u našoj zemlji, posebno na teritoriji Srebrenice i Bratunca jer se veoma malo radi na promociji ekologije i konkretnih ekoloških akcija.

Foto: Aleksandar Gavrilović/Drinin dan

You must be logged in to post a comment Login