U analiziranim uzorcima hrane u RS nema GMO

Republička uprava za inspekcijske poslove u prošloj godini prilikom uvoza vršila je uzorkovanje različitih vrsta uvezene hrane radi analiza na prisustvo genetički modifikovanih organizama /GMO/ i svi uzorci su ocijenjeni kao ispravni, odnosno nije utvrđeno prisustvo GMO.

Uzeto je ukupno 37 uzoraka koji su dostavljeni na analizu Poljoprivrednom institutu Republike Srpske.

Riječ je o uzorcima riže, sojinog brašna, soje za ljudsku ishranu, sojinog mlijeka, kukuruznog griza, grickalica na bazi kukuruza, začina na bazi soje i drugo, porijeklom iz Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije, Holandije, Kine.

U proteklim godinama vršeno je ispitivanje različitih grupa hrane na prisustvo GMO – kukuruzna krupica i brašno, kukuruzne pahuljice i slične miješane žitarice, pekarskih proizvoda koji sadrže kukuruz kao što su keksi grickalice, smoki, konditorski i slični proizvodi, a analize uzoraka vršila je referentna laboratorija Evropske unije u Italiji i rezultatima je potvrđeno da su svi uzorci bili uredni.

Prema Zakonu o GMO Republike Srpske, u Srpskoj nije dozvoljena proizvodnja i promet hrane koja sadrži GMO, te se, s obzirom na ovu zakonsku odredbu, u domaćoj prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji ne proizvode sirovine i gotovi proizvodi koji sadrže ove organizme.

Potencijalni rizik predstavljaju namirnice koje se uvoze, te republička inspekcija za hranu prilikom uvoza vrši uzorkovanje namirnica za laboratorijske analize zdravstvene ispravnosti, a kod proizvoda za koje postoje sumnje na genetičke modifikacije zahtijeva ispitivanje na njihovo prisustvo, navode iz Uprave.

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH rečeno je Srni da do ovog trenutka, Agenciju nisu obavijestili inspekcijski organi u BiH, koji su nadležni za službene kontrole hrane, da se na tržištu BiH nalazi genetski modifikovana hrana.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login