Turska će realizovati nekoliko projekata u Srebrenici

Posredstvom Ambasade BiH u Turskoj i pozivom gradonačelnika Ankare da načelnik Opštine Srebrenica, Ćamil Duraković, posjeti Ankaru, delegacija Opštine Srebrenica prethodnih dana boravila je u Turskoj, stoji na sajtu Opštine Srebrenice.

Tokom posjete Turskoj Duraković se sastao sa gradonačelnicima Ankare i Beykoza, te zamjenikom premijera Turske.

Sa gradonačelnikom Ankare İbrahim Melih GÖKÇEK dogovorena je konkretna podrška opštini Srebrenica u vidu izgradnje putne infrastrukture i to: asfaltiranje glavne gradske ulice od Nule do Učine Bašće sa izgradnjom trotoara, te asfaltiranje lokalnih seoskih puteva. Projektni tim Grada Ankare zajedno sa izvođačima dolaze u subotu u Srebrenicu, gdje će na licu mjesta sagledati trenutno stanje na pomenutim putevima, te će početkom iduće sedmice, nakon pribavljanja svih neophodnih saglasnosti, krenuti u asfaltiranje glavne gradske ulice, a svi radovi trebali bi završiti do 11. jula 2014. godine.

Načelnik Duraković se također sastao i sa zamjenikom premijera Republike Turske Emrulah Işlerom sa kojim je razgovarano o mogućnostima rekonstrukcije i izgradnje porušenog centra grada i rekonstrukcije Bijele džamije, gdje je iskazana spremnost Turske da preko TIKA-e realizuje pomenuti projekat.

Iskoristivši svoj boravak u Turskoj, Duraković se sastao i sa gradonačelnikom bratske opštine Beykoz Yücel ÇELİKBİLEK. Domaćin se interesovao o stanju u Srebrenici nakon poplava, te izrazio spremnost podrške konkretnim projektima u Srebrenici.

Prvi od projekata koje će ova bratska opština realizovati u Srebrenici jeste izgradnja kolektorsko–kanalizacione mreže u centru grada i izgradnja moderne sportske dvorane na lokalicije ispred SŠC Srebrenica. Delegacija Grada Beykoz će Srebrenicu posjetiti u ponedjeljak gdje će na terenu snimiti stanje.

You must be logged in to post a comment Login