Turizam u Srebrenici u “sivoj” zoni

Od naplate boravišne takse za turiste koji su koristili prenoćište u srebreničkoj opštini prošle godine je ostvaren prihod od svega 2.000 maraka iako ovu varošicu posjećuje veliki broj stranaca, posebno manjih grupa koje se često duže zadržavaju i borave u ovom mjestu po deset, dvadeset ili više dana, ali i domaćih turista koji odmor provode na Perućačkom jezeru na Drini.

Novoimenovani direktor Turističke organizacije u ovom mjestu Bojan Pejić rekao je da taj podatak pokazuje da se ne prijavljuju gosti koji ovdje koriste prenoćišta i duže borave.

“Samo tri ugostiteljsko-turistička objekta su registrovana za pružanje usluga prenoćišta i smještaja turista i njihovi vlasnici uplaćuju boravišnu taksu, ali nisu vršene kontrole da li se to čini redovno i u svim prilikama, što će se ubuduće provjeravati”, rekao je Pejić.

On ističe da veliki broj gostiju u Srebrenici koristi privatni smještaj. Vlasnici, koji sobe izdaju na korištenje posjetiocima ne prijavljuju pružanje tih usluga i ne plaćaju nikakve dažbine.

Prije nekoliko godina opština je uz pomoć nekih međunarodnih organizacija obezbijedila donacije za desetak porodica iz ovog mjesta da opreme sobe i apartmane u svojim kućama za smještaj gostiju i pružanje usluga boravka.

To je učinjeno, ali niko od tih vlasnika nije se registrovao za tu djelatnost i ne prijavljuje prihode iako primaju goste i naplaćuju usluge koje im pružaju.

Pejić kaže da tu praksu treba promijeniti i pružanje tih usluga “uvesti” u zakonske okvire.

On naglašava da će to biti jedan od ciljeva rada Turističke organizacije u saradnji sa opštinskim službama u narednom periodu.

U Odjeljenju za privredu ove opštine kažu da će se u narednom periodu ozbiljnije posvetiti razvoju turizma i njegovom “prevođenju” iz zone “sive” ekonomije u zakonske okvire.

Ova opština, osim više izvorišta različitih ljekovitih voda Gubera i banjskih kapaciteta koji godinama ne rade i koje treba “oživjeti” i iskorištavati, posjeduje i druge resurse i zanimljivosti za razvoja turizma.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login