Srebrenička opština izuzetno važna za razvoj turizma RS

Direktorica Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović istakla je da u ovom entitetu dolazi do povećanog broja turista, a da će razvojem Nacionalnog parka “Drina” i rimskog nalazišta u Skelanima broj turista biti još veći.

Nada Jovanović u razgovoru za Srnu rekla je da ovaj entitet posjećuje sve više turista iz Rusije, Kine, Tajvana, kao i iz skandinavskih zemalja i da je TO RS proteklih godina inetezivno radila na promociji i učešću na svjetskim sajmovima turizma.

O razvoju turizma na istoku Republike Srpske i Srebrenice istakla je da je od velikog značaja donošenje Zakona o Nacionalnom parku “Drina”, koji predstavlja izuzetan turistički potencijal koji zajedno sa Arheološim nalazištem “Rimski municipium u Skelanima” predstvlja veliko blago ovog dijela Evrope.

“Proglašavanjem trećeg nacionalog parka u Srpskoj možemo da nastavimo turistički posao koji smo započeli davno radovima na Skelanima. Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa već godinama se bavi otkopavanjem municipijuma, ogromnog rimskog grada, koji je bio dug 32 kilometra”, rekla je Јovanovićeva za Srnu.

Riječ je o lokalitetu koji su svjetski mediji nazvali “Pompejom na Drini”, a čije je kompletno područje, zajedno sa lovištem Sušica, jezerom, kanjonom Drine do Višegrada, posebno bogato endemičnim biljnim i životinjskim vrstama.

Ona je istakla da je veliki značaj i saradnja sa Nacionalnim parkom “Tara” u Srbiji i Nacionalni park “Drina” u RS i da sada mogu zajedno da pripremaju dokumentaciju za proglašenje rezervata biosfere.

“U svijetu postoji samo sedam rezervata biosfere, što dovoljno govori o potencijalu koji imamo. Riječ je o posebnim područjima koja su veoma atraktivna za turiste, gdje se čuva kulturno i prirodno nasljeđe pod posebnim uslovima. Kad taj projekat privedemo kraju imaćemo destinaciju koja će privući turiste iz cijelog svijeta”, poručuje Јovanovićeva, prenosi Srna.

You must be logged in to post a comment Login