Rimski grad u Skelanima mamac za turiste

Ostaci arhitekture rimskog grada sa oko 140 metara kvadratnih jedinstvenih i izuzetno dobro očuvanih podnih mozaika, spomenici sa natpisima i reljefima, samo su dio ogromnog arheološkog bogatstva koje je otkriveno u Skelanima.

Ovo arheološko blago pronađeno je prilikom istraživanja od 2008. do 2017. godine koja su dovela do epohalnih otkrića da se u tom dijelu Srebrenice nalazilo veliko antičko naselje. Rezultati istraživanja predstavljeni su na skupu koji je u utorak organizovao Arheološki muzej “Rimski municipijum” iz Skelana.

“Skelani iz godine u godinu imaju sve više posjetilaca, ali arheološko nalazište više posjećuju stručni i naučni radnici nego turisti”, rekla je direktorica ove ustanove Svjetlana Marković.

Direktorica Turističke organizacije RS Nada Jovanović kaže da će muzej na otvorenom, koji će biti izgrađen, privući turiste.

“Ovdje su dolazile novinarske ekipe iz cijelog svijeta i svi su oduševljeni. Međutim, da bismo privukli i druge posjetioce neophodno je da lokalitet bude natkriven, a svi spomenici na jednom mjestu”, smatra Jovanovićeva.

Profesor sa Arheološkog instituta u Beogradu Slaviša Perić ocijenio je da lokalitet u Skelanima ima potencijal da postane arheološki centar.

“Ovaj lokalitet bi trebalo istraživati još nekoliko decenija i napraviti arheološki park za proučavanje antičkog perioda za cijeli prostor RS”, smatra Perić.

Istraživanja na području Skelana predvodili su arheolozi Mirko Babić iz Bijeljine i Ivana Grujić iz Trebinja. Grujićeva kaže da je značaj arheološkog lokaliteta Skelani ogroman, jer se radi o rimskom gradu koji je dobio status municipijuma u prvom vijeku. Grujićeva kaže da se došlo do saznanja da se u Skelanima u periodu rimske dominacije na prostoru BiH nalazio grad koji je već u prvom vijeku bio značajan za glavne carske gradove pa i Rim.

“Od Municipijuma Malvezijatuma počinje eksploatacija srebra koja se u 2. i 3. vijeku razvila u Domaviji iz koje je distribuisana ruda do Sirmijuma, jedne od četiri prestonice rimskog carstva koji se nalazio na prostoru današnje Sremske Mitrovice”, rekla je Grujićeva.

Istraživanja

Predstavnica Ministarstva prosvjete i kulture RS Milica Kotur ocijenila je da je arheološko nalazište u Skelanima jedno od najznačajnijih u Srpskoj.

“Predstoje godine istraživanja, jer je do sada otkriven samo mali dio arheološkog bogatstva”, rekla je Kotur. Arheološka istraživanja od 2008. do 2017. godine finansirala je Vlada RS.

Izvor: Glas Srpske

You must be logged in to post a comment Login