KATALOG: Upoznajte i posjetite srebrenička sela

Japanska Agencija za međunarodnu saradnju (JICA) sprovodi Projekat “Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj” u okvirug koje je predstavljen katalog Decentralizovana proaktivna izložba – “Upoznajmo Srebrenicu” koja ima za cilj da promoviše selo, predstavi ponude i promoviše seoska domaćinstva.

U katalogu je predstavljeno 50 domaćinstava iz srebreničke opštine gdje je predstavljena: priroda, bogatstva iz prirode, domaća proizvodnja artikala od voća, uzgoj i tov junadi, artikli ručne izrade (nakit, razni ukrasi), pčelarstvo, plovidba jezerom, hrana i prehrambeni proizvodi, stari zanati.

Projekat se zasniva na tome da seoska domaćinstva ponude svoje proizvode, prikažu procese u segmentima poljoprivrede, stočarstva, proizvodnje voća i povrća, zanata i na taj način privuku turiste iz gradova.

“Projekat je nedavno uveo D-HOPE aktivnost, što zapravo predstavlja ‘decentralizovanu proaktivnu izložbu’ kao jedan od pristupa razvoju lokalnih zajednica putem mobilizacije lokalnih resursa, naročito ljudskog kapitala. D-HOPE može da promoviše kako individualno preduzetništvo tako i povjerenje među ljudima, što može da doprinese ubrzanju procesa pomirenja. To može biti dobra prilika za poljoprivrednike da unaprede svoje marketinške vještine, da promovišu svoje programe i proizvode primajući goste i turiste u svojim prostorijijama. Pored toga, može da posluži kao podsticaj građanima da rade na stvaranju identiteta svoje lokalne zajednice”, kazao je u uvodu kataloga Toshiya Abe, glavni zastupnik JICA na Balkanu.

Kroz katalog je moguće upoznati lokalne proizvođače, saznati čime se bave, kada mogu da prime goste, broj gostiju, kontakt informacije i period kada je moguća posjeta.

“Projekat je dobio na značaju jer je praktikovao na jačanju opštinske administracije,ulaganje u infrastrukturu kroz navodnjavanje i snadbijevanje stanovništva pitkom vodom, ulaganje u poljoprivredu i primjena primjera pozitivne prakse iz raznih dijelova svijeta i prilagođavanje iste na području opštine Srebrenica kroz razne primjere kao što su osmišljavanje projektnih ideja,implementacija i monitoring.

Zadnjim projektom D-HOPE dobilo se puno na značaju iz razloga što stanovništvo koje se nalazi u ruralnim područjima a pojedine mjesne zajednice su udaljene i preko 50 kilometara od opštinske administracije, veoma teško dolaze do potrebnih informacija,ovo je dobar način da sve ono što se proizvede može na veoma brz način da se proda što do sada nije bila praksa, a s druge strane posjetioci će moći da posmatraju kako se na tradicionalni način proizvodi organska hrana ili neki od proizvoda od tradicionalnih zanata”, rekao je u uvodu Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica.

Katalog preuzmite na LINKU.

You must be logged in to post a comment Login