Tri do pet kafa dnevno čuva od srčanih i neuroloških bolesti

Kod osoba koje dnevno konzumiraju tri do pet šoljica kafe primijećen je manji rizik od prijevremene smrti od posljedica srčanih bolesti, dijabetesa i Parkinsonove bolesti, a i manje su sklone suicidu, pokazalo je američko istraživanje.

Bez obzira na to je li riječ o kafi s kofeinom ili bez njega, taj napitak blagotvorno utječe na opće zdravstveno stanje, tvrde članovi harvardske Škole za javno zdravlje.

Istraživanjem su obuhvaćene osobe koje ne piju kafu ili konzumiraju dnevno manje od dvije šoljice, potom one koje ispijaju umjerene količine tog napitka te osobe koje dnevno popiju i do pet šoljica.

“Bioaktivni sastojci kafe smanjuju otpornost na inzulin i na upale”, kazao je Ming Ding, glavni autor studije i doktorand u Odjelu za prehranu. “Ovo je djelomično objašnjenje za naše otkriće, no moramo obaviti dodatna istraživanja kako bismo istražili biološke mehanizme koji rezultuju takvim učinkom”.

Suprotno prethodnim istraživanjima, ova studija nije omogućila da se otkriju pozitivni učinci kafe na potencijalno sprečavanje razvoja karcinoma.

Rezultati istraživanja temelje se na podacima prikupljenim u trima velikim anketama provedenima među 300.000 medicinskih sestara i zdravstvenih radnika koji su odgovarali na upitnike o vlastitom zdravstvenom stanju i životnim navikama tokom tridesetgodišnjeg razdoblja.

“U svakoj skupini ispitanika pokazalo se da je umjerena konzumacija kafe bila povezana sa smanjenim obolijevanjem i smrću povezanom s kardiovaskulanim bolestima, dijabetesom, neurološkim bolestima, poput Parkinsonove bolesti, a primijećena je i manja sklonost suicidu”, pokazuju rezultati studije.

No, s obzirom na to da se studija temelji na subjektivnim odgovorima ispitanika o njihovim navikama, njena vjerodostojnost može biti upitna. Naučnici upozoravaju da se konzumiranje veće količine kafe ne može savjetovati svakome.

“Redovno ispijanje kafe uključuje i redovne i zdrave prehrambene navike”, kazao je koautor studije, profesor nutricionizma i epidemiologije na Harvardu, Frank Hu. Dodao je da neke populacijske skupine, poput trudnica i djece, moraju voditi računa o količini kofeina što ga unose u organizam.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Circulation.

Izvor: Hina, N1

You must be logged in to post a comment Login