Treninzi o proizvodnji jagodastog voća u Berkovićima, Foči, Teočaku i Srebrenici

Projekt USAID/Sweden FARMA II u prvoj polovini aprila organizovao je treninge o intenzivnoj proizvodnji jagodastog voća u Berkovićima, Foči, Teočaku i Srebrenici, u saradnji sa lokalnim udruženjima, otkupljivačima i savjetodavnim službama.

Edukacije su također planirane i za naredni period, te iz projekta  pozivaju zainteresovane proizvodne organizacije i u drugim područjima da iskažu interes i uključe se u navedene aktivnosti.

“Cilj edukacije i radionica je da okupi proizvođače jagodastog voća te prenese nova znanja i savremene tehnologije i trendove neophodne za dalji rad na povećanju kvaliteta i prinosa. Također, ovakve aktivnosti otvaraju prostor za unapređenje proizvodnje i uvođenje novih tehnoloških rješenja. Edukacije, naročito u zajednicama koje ranije nisu bile obuhvaćene ovim aktivnostima, osiguravaju dodatnu šansu za povezivanje i uspostavljanje novog partnerstva u sektoru”, poručuju iz USAID/Sweden FARMA II.

Nakon predavanja realizovane su i posjete te praktična obuka na lokalnim plantažama jagoda i malina. Učesnici poručuju da su ovi događaji prilika da se svi uključeni u proizvodnji upoznaju o aktuelnostima i trendovima u savremenoj proizvodnji jagode i maline.

Iz projekta poručuju da kroz treninge žele ponuditi rješenja za izazove na aktuelnim radovima u zasadima, te da su ove sedmice, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske – Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, realizovali trening u Foči i Berkovićima na osnovu ukazane potrebe iz lokalne zajednice.

“Postoji interes za praćenjem savremenih trendova putem kojih proizvođači žele povećati prinose u ovoj i narednim godinama. Za ovaj period godine od izuzetne važnosti za proizvođače su edukacije koje se tiču adekvatne zaštite i đubrenja”, zaključuju iz projekta USAID/Sweden FARMA II.

Izvor: RTV TK

You must be logged in to post a comment Login