Trasa auto-puta Sarajevo-Beograd preko Zvornika i Rume

Predstavnici gradova, opština, narodni poslanici i privrednici Romanijsko-birčanske regije održali su nedavno zajednički sastanak na temu “Primjedbe i prijedlozi na trasu auto-puta Sarajevo-Beograd” odakle su poslali zajednički stav i prijedlog vladama Republike Srpske i Srbije o izgradnji brze ceste.

Na sastanku učešće su uzeli predstavnici osam opština i Grada Zvornik (Sokolac, Han Pijesak, Šekovići, Milići, Vlasenica, Osmaci, Srebrenica, Bratunac) gdje su predložene dvije varijante za izgradnju auto-puta koji bi imao koristi za ovaj dio Republike Srpske i Tuzlu u Federaciji BiH.

Prva varijanta koja ima apsolutni prioritet prema zaključcima sa sastanka je trasa auto-puta Sarajevo-Sokolac-Zvornik-Ruma-Beograd u dužini od 300 klomatara, dok je druga varijanta Sarajevo-Sokolac-Ustiprača-Višegrad-Beograda koja je nešto duža i iznosi 383 kilometara auto-puta.

Za prvu varijantu rečeno je da to najkraća dionica puta, 300 klometara, i da 140 kilometa bi prošlo kroz Republiku Srpsku što bi Podrinju omogućilo razvoj jer je to područje bogato šumama, rudom i drugim bogastvima koja su nedovoljno iskorištena i ovaj dio RS je siromašniji. Takođe, istočni dio ovog entiteta nema brze ceste, tako da bi ovaj auto-put imao više značaja za sam razvoj regije i otvaranje novih kompanija i izgradnje cesta.

Dionica kroz Srbiju u prvoj varijanti, koja bi obuhvalita Karakaj-Lozicu-Šabac-Rumska raskrsnica, je značajno jer povezuje zapadni dio Srbije sa Beogradom, a omogućuje se i povezivanje velikih gradskih centara kao što je Novi Sad.

Učesnici sastanka smatraju da bi ova trasa imala značaj i za Federaciju BiH jer je Tuzla od Karakaja udaljena 50, a Kalesija 25 kilometara, takođe, kako se navodi, ova trasa bila bi povoljnija i jeftinija za izgradnju brze ceste.

Druga varijanta je duža za 83 kilometra i od nje ne bi blo puno koristi za opštine jer od opštine Sokolac, prema Užicu u Srbiji, nalaze se dvije opštine Rogatica i Višegrad i dalje do Užica nema značajno naseljenih mjesta.

Auto-put Sarajevo-Beograd još nije dobio zvaničnu trasu kuda će proći, a konačno bi trebala biti poznata za oko mjesec dana. Izgradnja brze ceste koštaće 800 miliona evra, a dvije zemlje planiraju i rekonstrukciju pruge na relaciji Beograd-Sarajevo koja bi mogla da bude gotova za dvije godine.

You must be logged in to post a comment Login