Top zanimljivosti o Portugalu

Ako ste nježnijeg pola, vrijeme je da preselite u Portugal. Ovdje žene žive šest godina duže od muškaraca.

U nastavku teksta donosimo vam najzanimljivije činjenice o zemlji Fada, nogometa i vina.

1. Portugalski jezik jedan je od najraširenijih na svijetu i govori ga više od 230 milijuna ljudi! Službeni je jezik u devet zemalja (uključujući i Portugal), a najviše je govornika u Brazilu!

2. Najveći svjetski izvoznik pluta upravo je Portugal, koji proizvodi 70 odsto svjetskog pluta!

3. Najduži europski most nalazi se u Lisabonu. Riječ je o mostu Vaska da Gama dugačkom fascinantnih 17 kilometara.

4. Fado, vrsta muzike iz Portugala, nalazi se na popisu Nematerijalne kulturne baštine koju sastavlja UNESCO.

5. U velikom potresu koji je 1755. pogodio Lisabon, poginula je gotovo četvrtina tadašnje gradske populacije, a uništeno je čak i 85 odsto zgrada.

6. Zemlja je kroz svoju istoriju bila moćna kolonijalna sila. Ovdje treba istaknuti kako su bili prva kolonijalna sila koja je još davne 1761. (mnogo prije ostalih) ukinula ropstvo.

7. Obala Portugala ukupno se proteže na 800 kilometara, tako da na njoj tokom cijele godine uživa mnogo surfera.

8. Portugal je najstarija europska država. Kraljevinom je proglašena 1139, a nakon 1297. i potpisivanja mira sa Španjolskom, granice države gotovo da se i nisu mijenjale.

9. Gotovo pola 20. stoljeća u zemlji je vladala diktatura. Najdugovječniji diktator bio je Salazar, a diktatura je okončana Revolucijom karanfila.

10. Najslavnije vino u zemlji svakako je Porto. Poprilično je jako, te obično ima oko 20 odsto alkohola u sebi.

11. U zemlji se nalazi i najzapadnija tačka Europe, Cabo da Roca.

12. Portugalci i Englezi saveznici su gotovo oduvijek. Još 1373. obvezali su se međusobno braniti jedne druge u slučaju rata, a taj savez je još uvijek na snazi.

13. U sastav zemlje ulaze i dva arhipelaga u Atlantskom okeanu – Azori i Madeira. Upravo je trenutno najpoznatiji Portugalac na svijetu, Kristijano Ronaldo, rođen na Madeiri.

14. U Portugalu je prije četiri godine napravljen i najveći omlet na svijetu koji je svoje mjesto zaslužio u Ginisovoj knjizi rekorda. Njega je šest sati radilo 55 ljudi, a ukupno je na kraju težio 6.466 kilograma. Kako bi ga napravili, bilo je potrebno iskoristiti ni manje ni više nego 145.000 jaja!

Izvor: Punkufer.hr

You must be logged in to post a comment Login