Tjestenina se “slijepi” tokom kuhanja: Postoji način da to spriječite

Kuhanje tjestenine prilično je jednostavan proces, ali ako se propusti nekoliko detalja, možete se naći u problemima. Jedan od najčešćih je kada se rezanci zalijepe za lonac.

Ova situacija može biti razočaravajuća jer ćete dobiti manje tjestenine, ali ćete ju i teško očistiti s dna lonca u kojem se kuhala. Obično ju je potrebno strugati lopaticom kako biste se riješili svih komadića koji su se zalijepili.

Također, postoji rizik da se tjestenina slijepi. Kad ste uzbuđeni što ćete pojesti utješni tanjir vašeg najdražeg jela s tjesteninom, malo je stvari koje vas mogu toliko razočarati kao spoznaja da ste zapravo skuhali jednu veliku slijepljenu masu.
Šta zapravo napraviti da se tjestenina za vrijeme kuhanja ne slijepi?

Kuhajte tjesteninu u dovoljnoj količini vode

Jedan od razloga zašto se tjestenina tako lako lijepi je taj što prilikom kuhanja u vodu ispušta skrob. Preporučeni omjer je jedan litar vode na 100 grama tjestenine. Korištenjem ispravne količine vode koncentracija skroba će biti dovoljno niska i rizik od lijepljenja će se znatno smanjiti, piše Index.hr.
Tjesteninu treba često miješati

Miješanje je doista najbolja tehnika za sprječavanje lijepljenja. Ubacite tjesteninu u kipuću vodu, a zatim smanjite vatru da lagano ključa. Ovako je lakše miješati bez opasnosti opekotina od pare, a i voda se neće previše pjeniti. Ne morate miješati cijelo vrijeme, samo pazite da dobro promiješate nekoliko puta na početku, u sredini i na kraju kuhanja.

Zaboravite na dodavanje ulja u vodu za vrijeme kuhanja

Dodavanje ulja prilikom kuhanja definitivno neće spriječiti lijepljenje tjestenine, ali ono što možete napraviti, pogotovo ako tjesteninu planirate podgrijavati kasnije, jeste preliti ju maslinovim uljem nakon što ste ju skuhali i procijedili.

So

So ne sprječava lijepljenje i neće pomoći da voda brže prokuha. Dodavanje soli prije nego što voda proključa zapravo snižava tačku vrenja, ali da bi se napravila primjetna razlika, potrebna je zaista velika količina soli.

Dakle, so ne sprječava lijepljenje tjestenine i možete ju dodati prije ili nakon što je voda uzavrela, ali svakako uvijek posolite vodu jer ćete inače dobiti jelo s puno manje okusa.

Sos mora biti gotov prije tjestenine

Budite brzi i nikada ne ostavljajte skuhanu tjesteninu u cjedilu čekajući da sos bude gotov. Trebalo bi biti obrnuto. Sos mora biti gotov prije nego što se tjestenina skuha kako bi ih mogli što prije sjediniti.

Kuhanje tjestenine nije nauka, ali uvijek je lijepo imati podsjetnik kako ukusno jelo učiniti još boljim. Sada kada znate ove trikove, nadamo se kako više nikada nećete proizvesti tužnu zdjelu slijepljene tjestenine, prenosi Radio Sarajevo.

You must be logged in to post a comment Login