Tina Ellen Lee dobitnica nagrade Evropskog građanina

Umjetnička direktorica Opere Circus iz Engleske dobitnica je nagrade Evropskog građanina za internacionalni rad sa mladim ljudima, posebno u našoj zemlji i Srebrenici. Žiri je odabrao 47 osoba iz 26 zemalja Evropske unije u junu mjesecu ove godine.

U ime Tine Ellen Lee nagradu su primili Milena Nikolić i Nemanja Zekić jer su i oni, dijelom zaslužni za ovu nagradu, kako je već ranije rekla gospođa Ellen Lee, što su pokazali u radu Omladinskog centra Srebrenica i Omladinskog savjeta. Tina Ellen Lee nije bila u mogućnosti da i ona bude u Briselu i primi nagradu.

“Za nagrada Evropskog građanina 2015. žiri je počastvovan da podrži napore građana da pruže zdravstvenu njegu za najsiromašnije, pomoći u hrani, spasavanja, solidarnost, obrazovanje, borbu protiv radikalizacije i zaštitu prava LGBT zajednice. Evropski građani čiji je svakodnevni rad od suštinskog značaja za socijalnu koheziju naših zemalja i drago mi je da je parlament mogao da ih poštuju”, rekla je Sylvie Guillaume, potpredsjednica Evropskog parlamenta, kancelar nagrade Evropskog građanina.

Nagrada Evropskog građanina od 2008. godine dodjeljuje se svake godine za projekte i inicijative koje olakšavaju prekograničnu saradnju ili podstiču međusobno razumevanje unutar Evropske unije. Nagrada, koja ima simboličku vrijednost, takođe treba da oda priznanje za rad onih koji su kroz svoje aktivnosti promovisali evropske vrijednosti.

You must be logged in to post a comment Login