Testno emitiranje digitalnog tv signala za pet dana

Tri javna servisa u Bosni i Hercegovini za šest dana trebala bi početi testno emitiranje digitalnog signala na području Sarajeva, Banjaluke i Mostara. Rezultat je to okončanja prve faze digitalizacije, koja će gledaocima, između ostalog, omogućiti bolji kvalitet slike i zvuka, te raznovrsniji sadržaj.

Druga faza digitalizacije koštat će oko 12 miliona KM, a sredstva za to već su osigurana. Tek provedbom ove faze BiH će prestati biti jedina zemlja u Evropi s analognim signalom, saopćeno je iz BHRT-a.

Naveli su da će emitiranje digitalnog signala početi tačno u podne, a da su to potvrdili i u državnom ministarstvu saobraćaja i komunikacija.

“Idemo s DVBT2 signalom, umjesto sa DVBT1, taj signal daje puno šire mogućnosti, a na koje zemlje u regiji sada prelaze. Mi ćemo praktično biti korak ispred po tom pitanju. Uzimajući u obzir sva kašnjenja, koja smo imali, praktično u ovom dijelu ćemo DVBT signalom stići ono što je u zemljama regije aktualno”, kazao je uime Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH Igor Pejić za BHRT.

Nakon što su otklonjene prepreke, koje su mjesecima pratile ovaj proces, montirana je oprema i obučeni su kadrovi.

“U ovom periodu potrebno je samo malo ozbiljnosti, malo više profesionalnog pristupa da još jednom probamo kompletan sistem, zajedno s predajnicima, da ispobamo sve ove tri digitalne oblasti”, istakao je rukovodilac tima za digitalizaciju javnih RTV servisa Zdravko Šavija uoči startanja digitalizacije.

Za vrijeme testnog emitiranja pogodnosti digitalizacije neće koristiti komercijalne televizije, već samo BHRT, RTVFBIH i RTRS, poručuju iz Regulatorne agencije za komunikacije.

“Nakon što Vijeće ministara donese određene odluke, da eventualno i neke druge TV stanice mogu da se priključe tom digitalnom emitiranju, onda ćemo krenuti s dodjeljivanjem prava i obaveza drugim TV stanicama u digitalni multipleks”, potvrdio je uime Regulatorne agencije za medije (RAK) BiH Siniša Petrović.

Direktor BHT1 Mario Vrankić kaže da su u BHRT-u već prije izvršili prvu fazu digitalizacije zamjenom analognih produkcijskih kapaciteta digitalnim. Dodao je da je ta analogna oprema bila instalirana prije Olimpijade 1984. godine.

BiH je jedina zemlja u Evropi koja je propustila 17. juni prošle godine, kao krajnji rok za prelazak na digitalni signal emitiranja programa, saopćeno je iz BHRT-a.

Izvor: Fena

You must be logged in to post a comment Login