Teško vam se naspavati? Ovih osam namirnica će pomoći da lakše zaspite

Ispod pronađite top 8 namirnica koje vam mogu pomoći da dobijete količinu i kvalitet sna koji je vašem tijelu potreban

Šta da radi odrasla, neispavana osoba? Osim identifikacije ključnih nedostataka u vašim navikama spavanja koje bi se mogle preispitati, način na koji jedete može igrati ulogu u tome kako spavate. Najjači dokazi upućuju na to da su obrasci prehrane bogati nutrijentima, zajedno s voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima, idealni za zdravije obrasce spavanja, ali određena hrana može pružiti dodatnu pomoć u poticanju boljeg sna.

Ispod pronađite top 8 namirnica koje vam mogu pomoći da dobijete količinu i kvalitet sna koji je vašem tijelu potreban.

Višnje

Melatonin, hormon napravljen od serotonina i povezan s regulacijom cirkadijalnog ritma, prirodno se nalazi u malom broju namirnica. Jedna od tih namirnica su višnje. Studija koja je istraživala učinke kiselih višanja otkrila je da su sudionici iskusili povećanje vremena provedenog u krevetu, ukupnog vremena spavanja i učinkovitosti sna uz upotrebu koncentrata kiselog soka od višanja, piše Eat This.

Kivi

Kivi, ili kineski ogrozd, poznat je po svojoj dlakavoj kori i kiselkastom okusu, ali treba ga primijetiti i zbog potencijalnog utjecaja na san. U jednoj studiji, odrasle osobe koje su same prijavile poremećaje spavanja otkrile su poboljšanja u početku spavanja, trajanju i učinkovitosti nakon četiri sedmice redovne konzumacije kivija.

Kikiriki

Triptofan, aminokiselina koja djeluje kao prekursor neurotransmitera serotonina, povezan je s ciklusom spavanja i budnosti. Triptofan se nalazi u namirnicama poput kikirikija, puretine, mlijeka i jaja. Hrana koja utječe na dostupnost triptofana može biti od velike pomoći u promicanju dobrog sna.

Losos

Višestruko nezasićene masne kiseline omega-3, koje se nalaze u plodovima mora poput lososa, obično se prepoznaju po njihovoj povezanosti sa zdravljem srca i kognitivnim zdravljem, međutim, ova hranjiva tvar također može igrati ulogu u spavanju. Čini se da konzumacija masne ribe poput lososa ima pozitivan učinak na regulaciju sna, a prehrana s niskim udjelom omega-3 masnih kiselina može oštetiti noćni san zbog poremećaja našeg unutrašnjeg dnevnog sata.

Gljive

Nekoliko namirnica prirodno sadrži vitamin D, ali gljive tretirane UV svjetlom sadrže približno 46 posto dnevne vrijednosti vitamina D na pola šolje. Pročitajte tablicu s podacima o nutritivnoj vrijednosti ili se obratite proizvođaču bilo kojeg proizvoda od gljiva koji kupite kako biste potvrdili prisutnost vitamina D. Nedostatak vitamina D povezan je s većim rizikom od poremećaja spavanja, uključujući lošu kvalitetu sna, kratko trajanje sna i pospanost tokom dana.

Jogurt

Alfa-laktalbumin, protein koji se nalazi u sirutki u mliječnim proizvodima poput jogurta, može smanjiti jutarnju pospanost i poboljšati budnost jutro nakon što ga unesete. Manji unos kalcija (kalcij se nalazi u mliječnim jogurtima) povezan je s većim poteškoćama pri uspavljivanju i s više neregenerativnog sna.

Bučine sjemenke

Namirnice s visokim sadržajem magnezija poput sjemenki bundeve mogu nam pomoći da duže spavamo i osjećamo se odmornije. Istraživanja su uočila povezanost između manjeg unosa magnezija i vrlo kratkog sna (manje od pet sati po noći), kao i dnevne pospanosti.

Paradajz

Iako sadržaj melatonina može varirati ovisno o godišnjem dobu, godini i vrsti, za paradajz se smatra da ima pozitivan učinak na san zbog svog prirodnog nivoa melatonina. Osim toga, zasebna studija objavljena u časopisu Appetite otkrila je da oni koji vrlo kratko spavaju (manje od pet sati noću) imaju najmanji unos likopena, korisnog spoja koji se nalazi u paradajzu, prenosi N1.

You must be logged in to post a comment Login