Tehnički remont Bratunac: Stalno otvoreni konkursi za posao

“Tehnički remontni zavod” postoji u Bratuncu od 1996. godine, kada su spojene firme iz Hadžića i Kaolin iz Bratunca.

Prije tačno tri godine, Tehnički remont u Bratuncu je i zvanično privatizovan, a većinski vlasnik postala je južnoafrička kompanija “ELW GLOBAL“, koja je “Tehnički remontni zavod” kupila za nešto više od 2.800.000 KM, u vrijeme kada radnici nisu primili 30 plata.

Od tada je kupljeno šest novih savremenih mašina, a u radni odnos primljeno je 10 inženjera i još 28 radnika.

Izmirena su dugovanja prema Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja, što je omogućilo da se u posljednje dvije godine penzioniše 27 radnika ovog preduzeća.

Od dva miliona maraka duga po osnovu neisplaćenih plata radnicima prije privatizacije, polovina je izmirena i nastavlja se njegovo izmirivanje prema dinamici utvrđenoj reprogramom tog duga.

Sa Tomislavom Baševićem, direktorom Tehničkog remonta u Bratuncu, razgovarali smo o novom pištolju koji će biti prvi novi proizvod ove firme, sadašnjim saradnjama, fukcionisanju firme i politici novog vlasnika.

Za početak nam recite, šta se podrazumijeva pod “remontom“? Šta se sve radi u ovom preduzeću?

Kad me pitate šta podrazumijevam pod ″remontom″, onda me vraćate u neka prošla vremena, a riječ remont u ovom vremenu zvuči suvoparno i nimalo moderno.

Jeste djelatnost ove firme bila remont naoružanja i vojne opreme na prostorima bivše nam države. Danas je toga malo, pa skoro i nikako.

Ali u kontekstu novih vizija vlasnika firme, novih tehnologija i novog načina razmišljanja, naša firma mora da hvata korak u tom pravcu i radi na modernizaciji opreme, osvajanju novih tehnologija, zapošljavanju mladih kadrova, itd, itd.

Koliko imate radnika i da li je planirano proširenje broja zaposlenih u skorije vrijeme?

Trenutno firma ima više od 120 zaposlenih i nije promjenom vlasničke strukture smanjivala broj radnika, već naprotiv, povećavala je taj broj, mijenjajući starosnu i kvalifikacionu strukturu.

Tako da danas imamo zaposleno više od 17 radnika sa VSS u odnosu na prije dvije godine, kada je bilo svega 4 radnika. Tako je i sa SSS i drugim kvalifikacijama, baš kako zahtijeva novo vrijeme.

Imamo stalno otvorene oglase – konkurse za profilima radne snage kao što su glodači, brušači, varioci, strugari, a sad nam se ukazala potreba i za kadrovima elektro i elektronske struke.

Tomislav Bašević

Tomislav Bašević, direktor Tehničkog remonta

Bilo je dosta problema i dugova kada je novi većinski vlasnik došao u preduzeće. Kakvo je sada stanje, da li su dugovi izmireni? Koliko je novi vlasnik uložio u opstanak TRB?

Stanje u firmi u momentu preuzimanja novog vlasnika bilo je opterećeno mnogim problemima, to je istina. Da ih ne nabrajam, jer su oni već poznati, ali su srećom iza nas.

Sve ovo kad kažem, onda mislim da novi vlasnik izmiruje, kako stare obaveze tako i nove, i to ne samo u vidu plata nego i svih drugih davanja – prema radnicima, prema dobavljačima, poreskoj upravi i slično.

Podatak da je do sada novi vlasnik uložio u TRB po raznim osnovama više od 6 miliona KM dovoljno govori o tome.

Imali smo priliku da vidimo da se saradnja sa Namibijom veoma uspješno odvija i da je planirano i proširenje saradnje. Na koje načine će se konkretizovati to proširenje saradnje?

Kad spominjete saradnju sa Namibijom, mislite na posjetu njihove delegacije skoro našoj firmi, što je i medijski propraćeno. Ali nije samo saradnja sa Namibijom uspješna. Imamo mi saradnju i sa drugim firmama, kao što je “ELTA”, “Rheinmetall“, dakle, mi sarađujemo sa firmama u Srbiji, Republici Srpskoj, Federaciji BiH i drugim.

Način konkretizacije saradnje je poslovna politika firmi koje učestvuju u istoj, stoga vam o tome ne mogu pričati.

Uskoro se očekuje promocija novog pištolja koji ćete proizvoditi poslije dugogodišnjeg remonta. Otkuda ideja da je došlo vrijeme da imate i sopstvene proizvode?

Treba izaći iz letargije. Novo vrijeme, novi proizvod. To je ideja novog vlasnika, otuda i naš novi proizvod, odnosno taj novi pištolj.

Kada bi trebalo da se otpočne sa proizvodnjom pištolja? Možete li nam nešto reći o njemu, njegovim karakteristikama?

To je pištolj kalibra 9 mm sa prepoznatljivim dizajnom, sjajnim karakteristikama, koji neće zaostajati za sličnim iz svoje kategorije. Naprotiv, predviđen je za ekstremne uslove upotrebe u svakom pogledu.

Kada dođe vrijeme, bićete upoznati sa detaljima više.

Da li, pored proširenja saradnje sa Namibijom, imate još neke planove za budućnost, neke druge saradnje?

Da, svakako, ali i o tome ćemo kad bude vrijeme za to.

You must be logged in to post a comment Login