Sve zablude o najdražem ‘crnom napitku’

Vjerojatno mislite da ne postoji ljepši osećaj od onog koji imate dok pijete šalicu tople kafe na početku radnog dana, kada ste još pospani.

Iako je dobar izvor različitih pozitivnih efekata po ljudski organizam, kafa može imati i vrlo štetne posljedice.

Kafa smanjuje umor

Kafa zapravo prikriva umor, tako što blokira njegov centar. Pod uticajem kafe, izaziva veći umor u odnosu na momente kada izbjegnete ovaj topli napitak.

Kafa povećava radnu sposobnost

Istraživači koji su vukli teške sanjke preko Grenlanda prestali su piti kafu: muškarci koji su po snijegu i ledu vukli teške sanjke, pili su dvije do tri kafe popodne i navečer, ali su shvatili da im to ne odgovara, pa su sebi postavili ograničenje na jednu šalicu tijekom jutra.

Kafa povećava koncentraciju

Osobe kojima kafa podiže koncentraciju su zapravo oni kojima se sposobnost koncentracije smanjila upravo zbog učestalog konzumiranja kafe. Kada se oslobodite ove navike, vrlo brzo ćete se vratiti na staro.

Kafa ne izaziva depresiju

Depresija može nastati kao loša posledica ispijanja crnog napitka, a ovu “bolest”, nevjerovatno, liječi kafa. Ukoliko se ne popije određena doza, ljubitelji kafe osećaju tegobe poput glavobolje, mučnine i iscrpljenosti.

Pozitivni utjecaji kafe

Kafa je zdrava kada se konzumira umjereno. Nedavno je otkriveno da je ona veliki izvor antioksidansa i da ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje čovjeka.

U umjerenim količinama, Kafa smiruje krvni sustav i stimulira mišiće, poboljšava cirkulaciju i pojačava moždanu aktivnost.

Izvor: B92.net

You must be logged in to post a comment Login