Sve više mališana u Republici Srpskoj sa problemima u razvoju

Sve više mališana sa govornim manama, gojaznošću, usporenim psihičkim razvojem i drugim problemima uočeno je tokom sistematskih pregleda djece za upis u prvi razred osnovne škole, koji su rađeni tokom aprila, maja i juna.

Istakli su ovo iz Doma zdravlja Banjaluka, dodajući da je u specijalističkim ambulantama iz pedijatrije zbog upisa u prvi razred osnovne škole pregledano 911 budućih đaka.

“Od ustanovljenih problema prednjači sve veći broj djece sa govornim manama, kojih ima 16,7 odsto, gojaznosti 7,7 odsto, smetnjama vida 6,6 odsto, deformitetima grudnog koša 5,7 odsto, lošim tjelesnim držanjem 4,9 odsto, zatim deformitetima stopala 5,1 odsto, usporenim psihičkim razvojem 2,5 odsto, nepravilnim kičmenim stubom 2,3 odsto, nedovoljnom tjelesnom uhranjenošću 0,5 odsto, niskim rastom 0,5 odsto i smetnjama sluha 0,1 odsto. Nepotpun imunizacioni status registrovan je kod 135 budućih đaka, odnosno 14,8 odsto od pregledanih”, objasnili su iz Doma zdravlja.

Zapaža se, kako kažu, veći broj djece sa govornim manama, smetnjama vida, gojaznih, kao i značajan broj djece sa usporenim psihičkim razvojem, dok se broj deformiteta vezanih za koštani sistem u posljednje vrijeme ne povećava.

“Završeni su i sistematski pregledi u Službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu, gdje je pregledano ukupno 626 djece”, rekli su oni. Od ukupnog broja djece, njih 394, odnosno 62,94 odsto je išlo u vrtić, dok 232, odnosno 37,06 odsto mališana nije.

“Vrijednosti kipa, odnosno broja oboljelih zuba po djetetu, kod djece koja su išla u vrtić iznosi 4,78, ili kep 1882, a kod djece koja nisu išla u vrtić iznosi 5,57, kep 1292. Ukupan kip za djecu na području grada je 5,07, a kep 3174”, objasnili su oni.

Razlog ovakvog lošeg rezultata je, kako kažu, nedovoljno znanje roditelja o značaju mliječne denticije za sveukupno zdravlje.

“Bolji rezultati pokazuju se kod djece koja idu u vrtić jer su obuhvaćena fluorizacijom i zdravstvenom edukacijom koju sprovodimo u svim vrtićima na području grada Banjaluke”, kazali su iz Doma zdravlja Banjaluka.

Svetlana Bundalo Matić, logoped, istakla je za “Nezavisne novine” da se granice pomjeraju i da djeca sve kasnije progovaraju, pa se tako javlja veći broj djece sa govornim manama.

“Mislim da će Svjetska zdravstvena organizacija morati mijenjati standarde po kojima se testiraju djeca. Sve granice u ranom rastu i razvoju djece se pomjeraju, a razlog tome je slaba motivisanost djece i roditelja. Djeca ne žvaću čvrstu hranu, ne igraju se, koriste sve više tehnologiju, normalno je da se djeca u to uključuju, jer su u 21. vijeku, ali treba da postoji granica”, objasnila je Bundalo Matićeva i dodala da je mnogo kasnih trudnoća i održavanih trudnoća, a uspjeh ginekologa je postao samo da se rodi dijete, a kako se rodi, to ih ne zanima.

“Trudnoće se održavaju lijekovima, a sve je više i vještačkih oplodnji i zamrzavanja”, navela je ona, te je dodala da je patologija u naglom porastu, pišu Nezavisne.

You must be logged in to post a comment Login