Sve u znaku jubileja Narodne bibliotke Srebrenica

Narodna biblioteka Srebrenica danas je imala niz aktivnosti čime je obilježena centralna svečanost povodom 55 godina proslave postojanja i rada ove institucije.

“Današnja promocija je, u stvari, završni dio naših aktivnosti koje je bibliotekka pokrenula u ovoj godini, a započete su u mjesecu martu sa likovnim i literarnim konkursom “Moja biblioteka” “, rekla je Violeta Radić, bibliotekarka Narodne biblioteke Srebrenica.

Prvi dio svečanosti bio je uručenje nagrada i zahvalnica autorima najboljih literarnih i likovnih radova konkursa “Moja biblioteka”.

“Sada smo imali priliku da autorima najboljih radova, u četiri kategorije, dodjelimo nagrade i zahvalnice za njihovo učešće za osvojena prva, druga i treća mjesta,” rekla je za eSrebrenica.ba Violeta Radić, bibliotekarka Narodne biblioteke Srebrenica.

U holu Kulturnog centra Srebrenica postavljena je izložba “Stari zanati i etnografija na području opštine Srebrenica”, Muzejska zbirka Narodne biblioteke Srebrenica a u 12:00 časova predstavljena monografija “Stari zanati Republike Srpske” autora Vladimira Đukanovića, višeg kustosa etnologa, objavljena 2012. godine u izdanju Muzeja Republike Srpske.

Stari zanati i etnografija na području opštine Srebrenica

U monografiji „Stari zanati u Republici Srpskoj“ obrađeno je trinaest zanata koji su hronološki poredani, i to: korparsko-pletarski zanat (pletenje ljeskovim prućem i pletenje vrbovim šibama), lončarski zanat, ćumurdžijski zanat, užarski zanat, samardžijski zanat, sarački zanat, kovački zanat, nožarski zanat, ćurčijski zanat, kazandžijski zanat, bačvarski zanat, drvorezbarstvo i izrada tradicionalnih muzičkih instrumenata.

Vladimira Đukanovića monografija

“To je moja želja da zabilježim sve zanate na teritoriji Republike Srpske koji su trenutno živi jer oni su pred samim izumiranjem, još se po neki zanatlija bavi zanatom, neki u selu ili u gradu i zbog određenih okolnosti, kao što je pojava kineske robe, serijske proizvodnje, ti drugi proizvodi koji imaju istu svrhu su mnogo jeftiniji i zanati, na taj način izumiru”, rekao je u prezentaciji monografije Vladimir Đukanović, viši kustos etnologa.

Autor ove monografije želio je da se sačuva uspomena na stare zanate i da se oni prikažu široj javnosti jer u narednih nekoliko desetina godina, možda i kraće, neće se znati da su postojali, napominje Đukanović.

Prvobitna ideja Đukanovića bila je da napravi popis zanata, međutim istraživajući mjesta, sela i naselja izdao je više knjiga o zanatima i planira da nastavi započeto i detaljno istraži područje Srebrenice.

“Treba da se, više pažnje posveti Osaćanskim neimarima i osaćanskoj kulturi”, rekao je Đukanović i istako da će u narednom periodu, zajedno sa ljudima iz Muzeja RS-a, planira uraditi popis svih objekata, napraviti monografiju ili krenuti sa projektom etno sela a sve sa ciljem očuvanja građe Osaćanskih neimara i banjalačkog – neimarskog jezika.

U sklopu ove promocije, Đukanović je promovisao i “Narodni bukvar” koji je izašao ove godine u izdanju Muzeja Republike Srpske prilagođen najmlađim gdje prikazuje svrhu upotrebnih predmeta koji su se prije koristili.

Direktor Narodne biblioteke Srebrenica, Vladan Milovanović uručio je zahvalnice institucijama i pojedincima koji su potpomogli i unaprijedili rad biblioteke a za sve goste organizovan je i koktel povodom obilježavanja godišnjice i dodjeljenje Povelje i nagrade „Đorđe Pejanović“ za najbolju biblioteku u Republici Srpskoj za 2013. godinu.

You must be logged in to post a comment Login