Sve što niste znali o Mont Everestu

Britanska ekspedicija ušla je u istoriju kada je 29. maja 1953. godine po prvi put uspjela da osvoji Mont Everest. Vijest je u London stigla u trenutku krunisanja Elizabete II.

Izdvajamo nekoliko zanimljivosti o najvišem vrhu na svijetu.

1. Posljednja godina kada se niko nije popeo na Mont Everest je 2015. Prethodno je to bila 1974.

2. Dragan Jaćimović prvi je iz naše okoline koji je osvojio Mont Everest. To se dogodilo 26. maja 2000.

3. Prva dva muškarca koja su osvojila Everest bez boce sa kiseonikom bili su Peter Habeler i Rajnold Mesner. Mesner je isti poduhvat izveo sam dvije godine kasnije.

4. U oktobru 2000. godine tridesetosmogodišnji Slovenac Davor Karničar postao je prvi čovjek koji se sa Everesta spustio na – skijama.

5. Ohrabreni Karničarovim poduhvatom, Francuz Marko Sifredi i Austrijanac Štefan Gat spustili su se sa Everesta na daskama za snoubording. Sifredi je sljedeće godine pokušao da izvede isti podvig, ali više nikada nije viđen.

6. Najpogubnija godina na Everestu bila je 2015, kada je zemljotres u Nepalu prouzrokovao smrt 22 osobe. Prethodno je to bila 1975. godina, sa 15 poginulih alpinista.

7. Na Everestu se trenutno nalazi najmanje 150 tijela mrtvih avanturista koji se nikada nisu vratili, a prema nekim procjenama broj bi mogao da bude višestruko veći.

8. Mont Everest predstavlja jednu od najzagađenijih prirodnih atrakcija na svijetu – planinari svake godine za sobom ostave na stotine tona đubreta i fekalija.

9. Najstarija osoba koja se ikada popela na Mont Everest je Japanac Juičio Miura, koji je to učinio u 80. godini. Najmlađa osoba je Amerikanac Džordan Romero koji je vrh osvojio sa samo 13 godina.

Izvor: 24sata.hr

You must be logged in to post a comment Login