Sve što niste znali o “Emmaus” u BiH, Srebrenici

“Emmaus” je velika svjetska organizacija koja je osnovana 1949. godine u Parizu kao međunarodni paket solidarnosti. Osnivač je katolički sveštenik Abbé Pierre koji se zalagao za borbu protiv siromaštva i beskućništva. Danas “Emmasu International” čini 310 grupa u 38 zemalja koje se bave humanitarnim radom.

emmsu u svijetu

MFS “Emmaus” u našu zemlju dolazi 1992. godine, početkom  ratnih sukoba, gdje gradi Prihvatni centra “Duje” u Klokotnici, opština Doboj Istok, za smještaj izbjeglica i raseljenih osoba a već 1999. godine pa do danas, ovaj centar postaje dom za socijalno isključene kategorije, osobe koje su se našle na marginama društva, bilo kao beskućnici ili kroz razne vrste eksploatacija.

Humanitarna organizacija Međunarodni forum solidarnosti – “Emmaus” (MFS-EMMAUS) osniva se i u Bosni i Hercegovini 1999. godine u Gračanici sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva. MFS “Emmaus” dio je međunarodne organizacije “Emmaus International” i član je organizacija: Emmaus Europe, Svjetska solidarna Alijansa Franco Bettoli, Svjetske Asocijacija Muslimanske Omladine – NEDWA – WAMY, RAF Fondacija, INHOPE i Homeless World Cup.

Od 2009. godine MFS “Emmaus” otvara svoju kancelariju i u Srebrenici, Potočarima gdje uvrštava nekoliko ciljeva pod kojim djeluje, kao što su zapošljavanje mladih iz Srebrenice, razvoj ekonomski projekata, uključivanje stanovnika u evropske tokove civilnog društva, projekti iz oblasti civilne zaštite, projekti iz oblasti kulture, sporta i umjetnosti…

aktivnosti mfs emmaus

MFS “Emmaus” u Srebrenici počinje sa realizacijom projakata: Internatskog smještaja za djecu iz Srebrenice, Dnevni centar za djecu i mlade u Potočarima, Srebrenica kao i tradicionalni Međunarodni omladinski radni kamp – Franco Bettoli „Srebrenica, put ka novoj Europi“. Ovim projektima MFS “Emmaus” postaje značajan partner lokalnoj upravi u Srebrenici.

mfs emaus potočari

Međunarodni omladinski radni kamp – Franco Bettoli „Srebrenica, put ka novoj Europi“ predstavlja prvu od aktivnosti “Emmausa” u Srebrenici, Potočarima. Kamp se pokreće 2006. godine gdje je Franco Betolli uspio realizovati svoju ideju, koja se zasnivala na tome da okupi mlade, iz cijelog svijeta bez obzira na njihovu etničku, nacionalnu ili religijsku pripadnost, na jednom mjesto gdje će zajedno raditi i djelovati. Kroz ovaj kamp prošlo je mnogo mladih ljudi iz cijelog svijeta koji su svojim radom pomogli građane opštine Srebrenica gdje su uradili ogroman posao za povratnike, fizički i materijalni, u kojem su mnoge porodice dobile namještaj i krov nad glavom.

kamp potočari 01

kamp potočari 03

Jedan od značajnih projekata za lokalnu zajednicu a posebno djecu koja u osnovnu i srednju školu svakodnevno putuju jeste projekat Internatski smještaj za djecu iz Srebrenice putem kojeg je djeci obezbijeđena adekvatna briga i dobri uslovi za život. Djeca koja putuju više od 20-30 km, tokom prevoza gube mnogo vremena za učenje i slobodno vrijeme, dok je zimi učestalo kašnjenje na nastavu zbog samih puteva i geografskih položaja sela u našoj opštini. Ovaj projekat realizuje se od 2013. godine na početku je imao 3 korisnika, a već danas ima 32 djece uzrasta od prvog osnovne do četvrtog razreda srednje škole. U sklopu centra, pored vremena koje provode u učenju, svakodnevno, uz nadzor stručnog osoblja centra održavaju se i brojne kuluturne, zabavne, edukativne i kretaivne radionice za djecu, shodno njihovom uzrastu i potrebama.

aktivnosti mfs emmaus 02

“Prepoznajemo njihove afinitete i nastojimo ih kroz stručan rad i dalje razvijati i usmjeravati. Centar ima za cilj da pruži boravak za djecu tokom pet radnih dana. Obezbijeđena su ima tri obroka, materijalno-tehnički uslovi koji su neophodni za rast i razvoj mladog djeteta u jednu zdravu samostalnu sredinu. Pored raznih aktivnosti koji im nudi centar (kreativnih i edukativnih radionica, sportskih aktivnosti, muzičke i art terapije, kurs engleskog jezika, informatičke radionice, ekološke radionice, individualni rad sa djecom…) stručni tim svakodnevno radi sa njima, akcenat je stavljen na izradu domaćih zadataka i pomoći pri učenju”, reklo nam je osoblje Internatskog smještaja za djecu iz Srebrenice.

aktivnosti mfs emmaus 03

Uz podršku In fondacije – Fondacije za socijalnu inkluziju djece i mladih u BiH i uz finansijsku podršku Sticthing Kinderpostezgels iz Holandije u septembru 2013. godine se pokreće Dnevni centar u Potočarima za djecu i mlade. Dnevni centar nudi organizovan sadržaj i različite aktivnosti za djecu iz lokalne zajednice. Tople prostorije u potpunosti prilagođene i posvećene djeci i njihovim interesima, pružaju prikladan ambijent gdje djeca mogu popiti čaj, pojesti užinu, provesti vrijeme igrajući se ili u obavljanju neke druge aktivnosti. Trenutno, Dnevni centar redovno posjećuje oko 30 djece a 66 je registrovao kao povremeni posjetioci. Centar radi u dva termina, mlađa djeca koja putuju i drugi termin za stariju djecu iz Potočara.

dnevni centar mfs emmaus potočari

“Djeca i roditelji su pokazali veliku zainteresiranost za rad Dnevnog centra o čemu govori i uključenost roditelja u naša dešavanja. Ukazujući povjerenje MFS “Emmasu” kroz nastavak podrške projekt, zajedno doprinosimo unapređenju položaja i participacije djece i mladih u Srebrenici, što predstavlja osnovni cilj ovog projekta”, ističu iz ove organizacije.

radionica nenasilna komunikacija u potočarima 01

dnevn centar potočari

Pored navedenih projekata, “Emmaus” obavlja i druge projekte poput zadruge “Hana” gdje se od domaćeg voća prave izuzetno kvalitetne marmelade, pekmez, sokovi, sušeno voće i mnogi drugi proizvodi. Od 2012. godine, nedaleko od Potočara, selo Pale, MFS “Emmaus” počeo je sa izgradnjom velike farme ovaca koja će zaposliti ljude i obučiti stanovništvo okolnih sela o pravilnom uzgoju ovih životinja. Takođe, ova oganizacija nastavlja pomagati najugroženije kategoriji u našoj opštini.

MFS “Emmaus” predstavlja jednu od vodećih organizacija u nevladinom sektoru u našoj zemlji i ima 153 zaposlenih u Doboj Istoku, Sarajevu i Srebrenici.

Više informacija možete pronaći na: www.mfs-emmaus.ba

You must be logged in to post a comment Login