Sve spremno za početak nove školske godine

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas da je u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj sve spremno za početak nove školske 2019/2020. godine u kojoj nastava počinje u ponedjeljak, 2. septembra.

“Škole koje su imale rekonstrukcije i radove na objektima privele su poslove kraju, neke ih još završavaju i nastava će nesmetano početi”, rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u Srpskoj.

Ona je navela da je na sastanku razgovarano i o razvoju obrazovnog sistema putem određenih reformskih procesa koji će se odnositi, ne samo na inovacije udžbenika, nego i kompletnu reformu metodike izvođenja nastave i ambijenta u kojem rade škole.

Trivićeva je dodala da Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske ima potpisane ugovore sa 17 kompanija u Srpskoj za sprovođenjem projekta plaćene učeničke prakse.

“Prvi put od septembra sporazumom sa Privrednom komorom, Unijom udruženja poslodavaca i Zanatsko-preduzetničkom komorom Srpske, a u saradnji sa srednjim tehničkim školama, sprovodimo plaćenu učeničku praksu kojom smo obuhvatili stručno obrazovanje kod poslodavaca. Pozivam kompanije u Srpskoj da uspostave kontakte sa srednjim školama”, navela je Trivićeva.

Ona je ponovila podatke da će u Srpskoj u prvi razred osnovne škole krenuti 9.300 učenika ili za 400 manje nego prošle godine, te da će i ove godine biti obezbijeđeni besplatni udžbenici za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola, za odlične učenike od trećeg do dvetog razreda iz višečlanih porodica, kao i za pobjednike republičkih takmičenja, javlja Srna.

Osnovne i srednje škole na teritorii opština Bratunac i Srebrenica spremno dočekuju početak nove školske 2019/2020. i privode kraju rekonstrukcije koje su obavljali tokom raspusta.

You must be logged in to post a comment Login