Sve manje prostora za odlaganje drva za ogrev

Nakon uspješne akcije aprilskog uređivanja grada već tokom proteklog ljeta izgrađene su prve šupe za skladištenje drva za grijanje.

Inicijativa izgradnje šupa za odlaganje drva došla od strane Mjesne zajednice Srebrenica i građana jer je većina drva ranije odlagana na zelene površine, parkinge ili odmah uz stambene objekte.

Građani Srebrenice najčešće za grijanje koriste drva dok manji dio korisiti i druge energente.

Odjeljenje za urbanizam i stambeno-komunalne poslove u opštini Srebrenica naložilo je da sva drva moraju biti sklonjena te za te namjene omogučila stanarima da na predviđenim lokacijama izgrade šupe koje će biti identične.

Stanovnici zgrada od Vatrogasne stanice pa do benzinske pumpe do sada su izgradili više desetina šupa i misle da neće biti dovoljno mjesta za sve stanere.

Većina tih zgrada ima ograničen broj podruma dok neki od solitera prilikom izgradnje, po planu, nisu imali predviđene prostorije za te namjene i drva moraju da skladište ispred zgrada gdje je sve manje prostora ili uopšte nemaju mjesta za drva.

Zbog nedostatka prostora šupe nisu građene u centru grada i drugim naseljima ali se očekuje da će se akcija početi i na drugim lokacijama ispred stambenih zgrada u centru grada i drugim naseljima.

U Srebrenici je prije ratnih dešavanja postojalo centralno grijanje, dijelom koje je pokrivalo neke od institucija u centru grada i stambene objekte kao i posebne kotlove za svaku novoizgrađenu zgradu. Danas taj sistem nije u funkciji a za njegovo osposobljavnje potrebna je velika investicija za koju još niko nije zainteresovan.

You must be logged in to post a comment Login