Svakome može da se desi: Šta ako nekoga udari struja

Danas su nam domovi prepuni električnih uređaja, a mnogi od njih se često i kvare, dok u najgorim slučajevima mogu i ozbiljno da povrede u slučaju da nas udari struja. Posljedice toga mogu biti veoma ozblijne, pa čak i pogubne. Ako se nađete u blizini osobe koja je doživjela strujni udar, ovo su stvari koje morate odmah da uradite kako biste joj spasili život, ali i svoj.

Iako nikada ne možemo da budemo sigurni da smo potpuno bezbijedni od strujnog udara, jedan od najboljih načina da se zaštitimo od fatalnih posljedica prilikom rukovanja električnim uređajima jeste da jednu ruku držimo u džepu.

Iako vam se ovo može činiti čudnim, struja uvijek ide najkraćim putem do zemlje. Ukoliko dođe do strujnog udara i vaša ruka je u džepu, struja neće proći kroz vaše srce ili vitalne organe već postoji velika šansa da će do zemlje doći kroz vašu ruku i nogu koju dodiruje. Na ovaj način ćete sebi spasiti život.

Opasnost od strujnog udara zavisi i od vrste napona, kako struja putuje kroz tijelo, generalnog zdravlja osobe i brzine kojom stigne pomoć.

Električni udar može da izazove opekotine, ali i da ne ostavi nikakav vidljiv trag na tijelu. U bilo kom od ova dva slučaja, struja koja prolazi kroz unutrašnjost ljudskog tijela može da izazove unutrašnja oštećenja, zastoj rada srca i druge povrede, dok pod određenim okolnostima čak i mala količina elektriciteta može da bude fatalna.

Osoba koja je povrijeđena nakon kontakta sa strujom odmah bi trebalo da posjeti doktora, započinju svoje savjete stručnjaci sa Mejo klinike u SAD.

U slučaju da se nađete pored osobe koja je doživjela električni udar nikako ne bi trebalo da je dodirujete ukoliko je još u kontaktu sa strujom jer ona može da sa žrtve pređe na vas.

Odmah pozovite hitnu službu ako je uzrok opekotine žica pod visokim naponom ili munja i nikako se ne približavajte žicama ukoliko nemaju izolaciju i gledajte da budete na udaljenosti od najmanje 6 metara od njih. Nikako nemojte ulaziti u prostoriju sa žrtvom ukoliko je pod mokar.

Važno je da osobu koja je doživjela strujni šok nikako ne pomijerate, osim u slučaju da se i dalje nalazi u direktnoj opasnosti.

Ako ste u mogućnosti, odmah isključite izvor električne struje. Ako to nije moguće, udaljite izvor dalje od osobe koristeći suv objekat koji ne sprovodi struju poput plastike, kartona ili drveta.

U slučaju da osoba ne diše, odmah primijenite vještačko disanje i pokrijte opekotine čistom tkaninom. Nikako nemojte koristiti ćebe ili peškir jer se njihova vlakna mogu zalijepiti za rane. Obavezno sa žrtve skinite sav nakit jer postoji šansa da je vreo od udara i samim tim može da nanese dodatne povrede.

U slučaju da vam se učini da u pitanju nije bio ozbiljan udar, obavezno pozovite hitnu pomoć ukoliko primijetite neku od ovih stvari:

– Ozbiljne opekotine
– Zbunjenost
– Probleme sa disanjem
– Srčani zastoj
– Grčeve
– Napade
– Gubitak svijesti

Izvor: 24sata.rs

You must be logged in to post a comment Login