Suze i smijeh kao lijek

Dok se smijemo, broj otkucaja srca se smanjuje, pritisak opada, tijelo se opušta. Suze su takođe važne za postizanje duševne ravnoteže, jer se plakanjem u stresnim situacijama organizam oslobađa napetosti.

Glasan smijeh u trajanju od deset do petnaest minuta u toku dana jednako je djelotvoran kao i 45 minuta terapeutskog opuštanja. Dok se smijemo, broj otkucaja srca se smanjuje, pritisak opada, tijelo se opušta, a za četvrt časa smijehotresnog rapoloženja, u zavisnosti od intenziteta, organizam potroši od deset do četrdeset kalorija, ustanovili su njemački naučnici.

Oni su, takođe, potvrdili da je smijeh zaista “zarazan”, a otkrili su i način na koji se prenosi. Slušanje smijeha i drugih pozitivnih zvukova, zapravo, stvara nadražaj u predjelu mozga, koji se, inače, aktivira kada se smijemo.

Suze su takođe važne za postizanje duševne ravnoteže. Plakanjem u stresnim situacijama organizam se oslobađa napetosti i opušta se. Na taj način smanjuje se količina negativnih hormona u tijelu i ponovno uspostavlja ravnoteža. Zato se nikako ne treba uzdržavati ukoliko se pojavi potreba za plakanjem.

Djelovanjem hormona, plač i smijeh dovode do olakšanja i odvraćaju pažnju od ljutnje, krivice, stresa i drugih negativnih stanja. Budući da se smanjuje nivo kortizola, epinefrina i dopamina, osoba ulazi u antidepresivno i smireno stanje. Dodajmo na kraju da smijeh jača imunitet i na taj način nekada, možda i bolje od raznih ljekovitih preparata, štiti organizam od bolesti i pomaže mu da se brže oporavi.

Izvor: Novosti.rs

You must be logged in to post a comment Login