Suve šljive za savršen ten

Jedan od najstarijih kineskih lijekova, ubai, napravljen je od suve šljive. Ovaj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja. Na vrhu liste od 24 vrste voća koje važe za moćne antioksidanse nalazi se svježa šljiva.

Danas postoji više od 2.000 vrsta šljiva. Suva šljiva dva puta je veći antioksidans od suhih smokava i suhog grožđa. Zbog velike koncentracije vlakana, suve šljive imaju veći laksativni efekt od svježih šljiva. I svježe i suve, prava su mala riznica kalijuma, vlakana, vitamina K, a u tragovima može da se nađe i magnezijum i željezo.

Vitamin C u plodovima svježe i suve šljive omogućava da se željezo u organizmu što bolje iskoristi. Šljiva je takođe veoma bogata moćnim antioksidansima, fenolima, fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom.

Dame koje vode računa o izgledu i zdravlju svog organizma treba da znaju da suve šljive uništavaju slobodne radikale u krvi. A što je manje slobodnih radikala, manja je i mogućnost da koža lica poprimi izgled suve šljive, pišu Nezavisne.

You must be logged in to post a comment Login